Aardbeiensoep 2


Ingrediënten



6 à 7 kilo aardbeien 15 vijgen 10 nectarines 8 doosjes frambozen witte basterdsuiker (naar smaak) 1 grote fles dessertwijn mintblaadjes


Nichtje gaat trouwen. Of we voor onze kleding een voorbeeld willen nemen aan de Engelse dames en heren die met hoeden, strikken en jacquet de jaarlijkse paardenraces op de Royal Ascot-baan bezoeken. En, voetnootje, het bruidspaar verzorgt zelf de catering. Of we derhalve deel uit willen maken van het kookteam, het opruimteam dan wel thuis een bijdrage willen produceren voor het diner.

Een week voor het grote Ja staat neef-ceremoniemeester in de supermarkt. Hij gaat alvast broden bakken die hij kan invriezen. En kant-en-klare aardappelsalade, die kan toch ook in de vriezer? Verder alles onder controle. Heus wel. Alleen de desserts voor zo'n tweehonderd bruiloftsgasten, dat is nog een puntje van zorg.

Dat is dan nog een meevaller, want de Engelse keuken om bij het thema te blijven moet het vooral hebben van puddings en pies en jellies en trifles. Alleen vallen die af omdat ze toch ietwat bewerkelijk zijn voor grote hoeveelheden. Tenminste, als je ook nog opgewekt in een perfecte jurk met hoed en gelakte nagels wilt verschijnen. Een toetje dus zonder koken, zonder deeg en zonder oven dus ook geen scones of muffins.

Gelukkig bestaan er vriendinnen die hun Engelse kooktijdschriften bewaren.

Bladerend in een grote stapel, voorzien van koffie en zoetigheid tegen de onvermijdelijke trek die je van dit soort bezigheden krijgt, biedt de Waitrose Food Illustrated van juni 1999 het ideale recept: aardbeiengazpacho, ooit geserveerd als afrodisiacum voor pasgetrouwden.

Het aardbeienseizoen is weliswaar bijna afgelopen, maar op een mooie nazomerdag gaat het nog net. Bovendien, meldt het tijdschrift, de achttiende-eeuwse adel at de eerste aardbeien in februari en de laatste in oktober.

We maakten uiteindelijk zo'n negen liter aardbeiensoep voor naar schatting veertig porties (in combinatie met andere desserts). Als aanvullende vruchten namen we vijgen, nectarines en frambozen, maar dit mag natuurlijk naar hartelust gevarieerd. Zorg voor goed en rijp fruit.


Bereidingswijze

Was de aardbeien en haal de kroontjes er af. Houd ongeveer acht ons apart, pureer en zeef de rest. Meng de aardbeiensoep met de wijn (kies hiervoor een goede Muscat de Beaumes-de-Venise) en de basterdsuiker. Lepel de vijgen uit en doe het vruchtvlees in de soep. Schil en ontpit de nectarines en snijd ze in dobbelsteentjes, snijd de rest van de aarbeien in stukjes en was de frambozen. Voeg het fruit ook toe aan de soep. Roer alles voorzichtig om en laat het geheel goed koelen. Serveer met een paar muntblaadjes. De schalen waren in een oogwenk leeg en ook de chocoladetoetjes (eveneens erg goed voor de liefde) hebben het feest niet overleefd. Of het bruidspaar daarmee genoeg afrodisiacum heeft gehad, zal nog blijken.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden