Aardbeien met crème fraîche, zwarte peper en anisette


Ingrediënten


Voor 2 tot 3 personen
300 gram Hollandse aardbeien
3 dl slagroom
1 dl versgeperst citroensap
zwarte peper uit de molen
een flesje anisette (anijslikeur,
bijv. Marie Brizard)


Zout en peper. Peper en zout. Da's Yin en Yang, Peppie en Kokkie, Pluk en de Petteflet, toch? Zout en peper horen bij elkaar, we denken er niet eens meer over na. Zet zout en peper samen op een bankje in het stadspark, en je zou ze toewensen dat ze samen oud worden. Tegenwoordig koop je zout en peper samen in een vaatje. Briljant idee, al vraag ik me af waarom het zo lang heeft moeten duren.

Soms kan zout ook zonder peper. Grof zeezout op gegrilde visjes van de barbecue, bijvoorbeeld. Of zout in de olijfolie, om je brood in te soppen, heel erg 2008.
Maar peper zonder zout?

Het leukste eettentje van Maastricht heet café Sjiek. Niet meer dan een pijpenlade is het, een donkerbruin cafeetje waar je 's winters je avonden onder de hanglampen slijt. In de zomer hebben ze een glorieus terras, het mooiste van de stad en verre omstreken. Je kunt daar heel zweverig over doen, of juist niet, maar onder die lommerrijke bomen is het goed mijmeren over de essentie van het leven. Dat ze er heerlijk eten serveren, en prachtige wijnen, is dan mooi meegenomen.

Het is ook een terras om te verleiden. Door de dame tegenover je diep in de ogen te kijken, en ongevraagd het Sjieke Dessert voor haar te bestellen. Geheid dat er gezucht en gesteun van komt. En dat allemaal door de peper, zonder zout.

Dit gerecht valt of staat met de kwaliteit van de aardbeien. Die moeten zoet zijn. Meng de (ongezoete!) slagroom en het citroensap, en klop met garde of staafmixer net zolang tot je dikke, huisgemaakte crème fraîche hebt. Ontdoe de aardbeien van de kroontjes en halveer ze.

Serveer de aardbeien in schaaltjes. Besprenkel ze met straaltjes anisette, bestrooi met zwarte peper, en schep om. Doop de aardbeien in de crème fraîche, en voer ze aan degene tegenover je. De smaak van zoete aardbeien, de zwarte peper die plotseling zacht en zoetig smaakt, het vleugje anijs, de volle frisheid van crème fraîche, het is zinnenprikkelend lekker. Weet dus goed wat je doet, en vooral met wie.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden