Aardbeien-granita


Ingrediënten



een pond aardbeien
275 gram suiker
8 eetlepels citroensap
2 deciliter water
eventueel: een ijsmachine


'Kinderen moeten overdag op elk moment de televisie aan kunnen zetten om naar onze zender te kijken', zei de netcoördinator van Nederland 3 donderdag in de Volkskrant. En dat naar aanleiding van het nieuwtje dat jeugdzender Z@ppelin vanaf september doordeweeks non-stop wil gaan uitzenden van zeven uur 's ochtends tot zeven uur 's avonds.

Heeft de volkskok iets gemist?

De kids - en niet alleen zij - moeten toch juist aan het bewegen? Dus wat dan hangen op de bank , verveeld graaiend in de zakken chips, gedachteloos zuigend aan de rietjes in glazen vol frisdrank?

Bovendien, we zeuren nog even lekker door, heeft Z@ppelin eigenlijk wel eens een kinderochtend meebeleefd? Klokke half acht moet de zweep er al over. Wakker schudden. Uit bed drijven. De wc induwen. Door naar de badkamer voor een snelle wasbeurt. En dan, schiet toch eens op, eindelijk in de kleren. Lezend (hopeloos ouderwets natuurlijk, maar een heel gezin zal maar geterroriseerd worden door zoiets als het ochtendhumeur) in zalige stilte vier boterhammen (twee met pindakaas, twee met nutella, maar smeerworst of smeerkaas wordt ook getolereerd) laten wegspoelen met een beker water of melk. Kwart over acht naar boven om tanden en kiezen uit te bikken, tien voor half negen op de fiets racen richting school. Met in de rugzak brood, fruit, een gezond tussendoortje en twee bekers drinken. Pffffffff.

En dan is het na drieën 's middags eigenlijk hetzelfde verhaal, al is de zweep dan minder vaak nodig.

Het enige tv-moment speelt zich dan af op wat boys night in heet: met het bord op schoot voor de tv als moederlief uit werken is. En ook, natuurlijk, het weekeinde, voordat het brengen-halen-halen-brengen heen-en weer rijden begint naar en van sportvelden .

Om te maken met kinderen die gewoon graag nog zelf iets doen: aardbeien-granita. Ook lekker voor volwassenen. En een goede manier om nog voordat het seizoen begint toe te geven aan de - nu vaak nog zure - aardbeienverslaving.


Bereidingswijze

Pureer de aardbeien, in een zeef of een keukenmachine. Leuk klusje voor een kind.

Maak ondertussen de siroop: verwarm het water met de suiker en de citroensap en roer goed door totdat alle suiker is opgelost. Laat een minuut of vijf doorpruttelen. Laat de siroop afkoelen.

Roer de siroop door de aardbeienpuree. Doe over in een metalen (plastic kan ook) bak en zet in de vriezer. Roer na een minuut of twintig met een vork het ijs van de randen. Herhaal dit nog een aantal keren totdat alle puree bevroren is en de granita klaar is. De granita maken in een ijsmachine kan natuurlijk ook.

Dien op in plastic bekertjes, met een rietje en een lepeltje. Bij voorkeur op te peuzelen buiten. Maar voor wie echt niet zonder kan: ook lekker bij de tv.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden