Aardappelsalade

Sylvia Witteman


Ingrediënten

Een pond nieuwe aardappels
Anderhalf ons rookspek of pancetta, van goede kwaliteit, in dobbelsteentjes
Een flink handjevol jonge, malse paardebloemblaadjes
2 à 3 harde eieren
scheutje witte wijn
Wat bieslook
Wijnazijn
Fruitige, dure olijfolie
mosterd


Leuk hoor, lente. De asperges kosten nog steeds 20 euro per kilo en ook voor een fatsoenlijk bakje aardbeien moet je behoorlijk krom liggen. Maar stamp- of stoofpot wil je niet meer eten, als je je teennagels eenmaal hebt gelakt. De winter is voorbij. Dus sta je rillend op je teenslippers tussen de verbaasde viooltjes op het balkon; scheef om zoveel mogelijk van het streepje waterig zonlicht op te vangen, dromend van frisse slaat jes en gazpacho - als de tomaten niet zo verschrikkelijk duur waren. . .

Nu weet iedereen natuurlijk dat paardebloemblad gratis een lekker slaatje oplevert, want dat staat tot vervelens toe in culibladen en kookboeken beschreven, compleet met leuke weetjes over de vochtafdrijvende en leverzuiverende kwaliteiten van het hardnekkige onkruid. Wie ooit zo ver is gegaan het ook daadwerkelijk te proberen kreeg een klap in het gezicht: bitter! Dan maar géén zuivere lever. Dan maar liever peperdure peultjes.

Toch moet je soms doorzetten in het leven. Na het paardebloem-debacle van jaren geleden probeerde ik het gisteren nog eens. Ik zocht en vond heel jonge plantjes, gewoon in een modaal Haags hondenpoeppark, en nam daarvan alleen de allerjongste, prilste blaadjes, die nog nauwelijks kartels vertoonden. Wat bleek? Ook die waren bitter. Maar lékker bitter. Je moet er gewoon een klein beetje van nemen, en dat mengen met spek en nieuwe aardappelen. Een goede dressing erbij, en voila: de lente op uw bordje.

Wie geen zin heeft als een mompelend kruidenvrouwtje aan de slag te gaan in een openbaar park: in uw tuin groeit het spul ook, en er zijn groenteboeren die het verkopen, onder de naam molsla.


Bereidingswijze

Kook de aardappelen ongeschild gaar. Maak intussen een flinke hoeveelheid dressing van een half kopje olijfolie, twee à drie eetlepels azijn, veel versgemalen peper, wat zout en een koffielepel mosterd. Bak het spek zachtjes uit in een koekenpan. Trek van de gare, nog hete aardappelen de schil af, snijd ze in blokjes. Doe die in een kom met de dressing, en roer snel door. Doe de spekblokjes erbij. Giet een scheutje witte wijn in de vette, gloeiende koekenpan, laat dat even sissend rondwalsen, en giet het verkregen vocht in de kom. Voeg de de in stukjes gesneden eieren toe, en de fijngeknipte bieslook. Was de paardebloemblaadjes en snijd ze in stukjes. Doe ze erbij in de kom, en roer alles nog eens goed door. Dien meteen, nog warm op.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden