Aardappelbroccoli-curry met chapati

Met kinderen kom je nog eens ergens. Mijn jongste moest anderhalf uur mensen overtuigen van zijn talent in Amsterdam. Dus liep ik, terwijl buienradar.nl zei dat het heel hard regende, met het andere kind, mijn oudste, over een zonovergoten Dappermarkt.

Tallina van den Hoed
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Ingrediënten

Voor 4 personen:

Chapati:
125 gram bloem
125 gram volkorenmeel
3 tl komijnzaad
1 tl zout
1.5 - 2 dl water

Curry:
400 gram aardappelen
1 stronk broccoli
2 uien
3 tenen knoflook
zonnebloemolie
1 tl komijnzaadjes
1 tl korianderzaadjes
2 gedroogde rode pepertjes
1 tl gemalen kurkuma

Vroeger, voor ik kinderen had, zat daar toch die fabuleuze Indiase afhaaltent? Of was het om de hoek? Ik wist het niet meer precies, maar de geur kon ik me nog levendig herinneren. Ruw trok dochter me uit mijn dagdroom. Ik had haar immers iets beloofd? We zouden coole kleren shoppen, kleren die ze in de gewone H&M, C&A, V&D cum suis niet hebben. 'Echt speciale kleren. Cooler dan die uit de gewone winkels' droomde ze voor zich uit. 'Misschien wel een hoed... '

Terwijl zij de kramen afspeurde, poogde ik met mijn neus de geur van weleer te vangen. Waar zat die Indiase afhaal?

Dochter vond een kraampje met hoeden. De grijze vilten fedora zat haar als gegoten. Ze keek me veel zelfverzekerder aan dan ze in haar bijna-negen-jarige leven ooit had gedaan. 'Deze is het, mam. Kapot vet is ie. Gaan we dan nu op een terrasje theedrinken?' Daar zat ik. Met mijn grote-kind-met-hoed, wachtend op mijn kleine-kind-met-ambities. Met thee, maar zonder Indiase afhaal.

Meng bloem, meel, komijnzaad en zout door elkaar. Doe er plons voor plons water door en kneed tot je een stevig deeg hebt. Laat het minstens 20 minuten staan.

Was in die tijd de aardappelen goed en snijd ze in plakjes. Snijd de roosjes van de broccoli, schil de stam en snijd die ook in plakjes. Snijd de ui in ringen en de knoflook in plakjes. Verhit de zonnebloemolie in een stevige gietijzeren pan en bak daarin de komijn en korianderzaadjes. Snijd de pepertjes fijn, doe die met de kurkuma in de olie en roer goed. Doe de ui erbij en bak die op hoog vuur snel aan. Voeg dan aardappel en broccoli toe en een glas water. Breng aan de kook, deksel op de pan en de pit laag.

Kneed het deeg nogmaals en verdeel het in 12 tot 15 balletjes. Rol die balletjes uit tot dunne pannekoekjes. Verhit een stevige pan - gietijzer - en doe daar zo veel mogelijk pannekoekjes in. Als ze bubbelen, keer je de chapati om. Duw met een schuimspaan de chapati plat, zodat ze mooi egaal gaar bakken. Houd ze warm in een theedoek terwijl je de rest bakt. Dien op met lekker vette yoghurt en stukjes mango.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden