‘Aanpak Italië hielp Taliban’

Onderhandelingen over vrijlating journalist wekken wrevel...

Rome Verscheidene landen hebben scherpe kritiek geuit op de wijze waarop Italië begin deze week de journalist Daniele Mastrogiacomo uit de handen van de Afghaanse Taliban heeft weten los te krijgen. Met name de VS lieten weten dat onderhandelen met de vijand om gijzelaars vrij te krijgen en het inwilligen van diens eisen heilloos zijn. Dat in ruil voor Mastrogiacomo vijf gevangen Taliban zijn vrijgelaten, maakt de zaak er nog ernstiger op. Een van hen, Taliban-woordvoerder Ustad Yasir, liet meteen na zijn in vrijheidstelling weten in een internetboodschap de wapens weer te zullen oppakken om de jihad tegen indringers en ongelovigen voort te zetten.

Volgens het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hebben ook Groot-Brittannië, Duitsland en Nederland bezwaar gemaakt tegen de Italiaanse aanpak, omdat deze een gevaarlijk precedent scheppen en het risico vergroten voor hun soldaten, journalisten en medewerkers van hulporganisaties. De Duitse regering zei donderdag ‘geïrriteerd’ te zijn over de aanpak. Nederland liet weten dat als men ‘op deze manier de vrijheid terugkoopt van de Taliban, er spoedig geen journalisten meer in Afghanistan zullen zijn’.

Het Amerikaanse State Department verklaarde het Italiaanse optreden als ‘een pijnlijke verrassing’ te ervaren, die ‘het risico voor de NAVO-troepen doet toenemen’. ‘Wij stellen geen prijs op concessies aan terroristen en de bevrijding van gevaarlijke Taliban-strijders.’

Dat zijn harde woorden, waar de Italianen niet op gerekend hadden. Begin deze week was minister van Buitenlandse Zaken D’Alema in Washington op bezoek bij zijn collega Rice en de indruk bestond dat hij de zaak met haar had doorgenomen. Voor het vrijlaten van de gevangen Taliban was immers ten minste stilzwijgende goedkeuring van de VS nodig. De harde afwijzing nu wijst op het tegendeel.

De betrekkingen tussen de VS en Italië zijn al verstoord door het eigenmachtig optreden van de CIA op Italiaans grondgebied vier jaar geleden, toen CIA-agenten in Milaan een imam ontvoerden om hem elders te (laten) ondervragen. Tegen die werkwijze loopt inmiddels een proces waarin om de uitlevering van de geheim agenten is gevraagd. Het lijkt erop dat de Amerikanen daarom nu aanvankelijk een oogje toeknepen.

De regering van Romano Prodi liep in de afwikkeling van de ontvoeringszaak op eieren. Verleden maand viel zij nog over de herfinanciering van de Italiaanse missie in Afghanistan. Over die zaak wordt eind deze maand opnieuw gestemd. Zou Mastrogiacomo in een lijkenzak zijn teruggekeerd, dan had Prodi het winnen van die stemming wel kunnen vergeten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden