Aanpak corruptie 'verkeerd'

AMSTERDAM Medewerkers van de Amerikaanse president Barack Obama zijn tot de conclusie gekomen dat de harde Amerikaanse aanpak van de corruptie in Afghanistan een averechts effect heeft....

Van onze buitenlandredactie

Volgens de krant levert de directe aanpak van de corruptie steeds meer problemen op met president Hamid Karzai. De Afghaanse president was zeer ontstemd, toen een medewerker van hem anderhalve maand geleden wegens corruptie werd gearresteerd. Dat gebeurde door de nieuwe Afghaanse anticorruptie-eenheid die door de Amerikanen gefinancierd en getraind wordt. Kabul stemde vorig jaar onder druk van de VS in met de oprichting van de organisatie.

Karzai was laaiend over de arrestatie van de medewerker, zelfs zo boos dat hij het ministerie van Justitie de opdracht gaf regels op te stellen om de bemoeienis van buitenlanders bij de bestrijding van corruptie aan banden te leggen.

Volgens sommige medewerkers van Obama is dat het bewijs dat de Amerikaanse aanpak verkeerd is. Volgens hen moeten de Amerikanen minder confronterend te werk gaan om de Afghanen gezichtsverlies te besparen.

Extra pijnlijk was dat de gearresteerde medewerker van Karzai op de loonlijst bleek te staan van de Amerikaanse CIA. Dat is vaker het geval met sleutelfiguren in Afghanistan die verdacht worden van corrupte praktijken. Om verdere misverstanden te voorkomen hebben de CIA en andere instanties nu de opdracht gekregen een lijst op te stellen van Afghaanse ambtenaren en politici die op hun loonlijst staan.

‘We moeten Karzai ervan overtuigen dat we niet bezig zijn met een heksenjacht, maar dat we zijn medewerking nodig hebben’, zei een Amerikaanse regeringsfunctionaris tegen The Washington Post.

Maar vooral het Amerikaanse ministerie van Justitie en dat van Financiën voelen er weinig voor de teugels te laten vieren als het om corruptie gaat. Volgens critici van de voorgestelde aanpak is het juist nodig de corruptie met kracht te bestrijden, omdat die de geloofwaardigheid van de regering-Karzai ondergraaft. De onvrede over corruptie en nepotisme is in hun ogen een van de belangrijkste motieven van Afghanen om zich aan te sluiten bij de Taliban.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden