Aan tafel

TAFELKLEED..

SERVETTEN

Liefst van stof. Leg ze op het bovenste bord of, als er plaats is, naast de meest linkse vork, nooit onder het bestek. De bedoeling is dat de gasten ze makkelijk kunnen pakken als ze gaan zitten. Het Amstelhotel legt ze in een servetring op het broodbordje.

BORDEN

Je kunt een apart onderbord gebruiken, al dan niet versierd met een servet of desnoods een papieren taartrand. Er staat altijd een bord voor iedereen, ook al haal je ze later weg om er een gerecht op te gaan leggen.

Als er een broodbordje is, komt dat links naast de vorken, wat verder van de tafelrand verwijderd of, als het aan tafel krap wordt, zelfs boven de punten van de vork.

BESTEK

Je eet van buiten naar binnen, dus ligt het bestek voor het eerste gerecht het verst van het bord af. In principe komt het uiteinde van het mes en de vork zo`n 1,5 à 2 centimeter van de tafelrand, maar als er meerdere zijn worden de vorken vaak wat verspringend neergelegd.

Naast het bord komen de vorken, messen en lepel voor alle gerechten tot de kaas. Op deze tafel ligt een speciale sauslepel die in de plaats kan komen van een vismes. Het gebruikelijke grote mes is vervangen door een scherp vleesmes zonder kartels. De snijkant van de messen is naar links. Kaas- en dessertbestek worden boven het bord neergelegd, in de richting waarin je ze gaat pakken: dus vorken wijzend naar rechts en messen en lepels naar links. Ook hier pak je van buiten naar binnen. 'Gesloten' dekken, waarbij de lepels en vorken met de bollekant naar boven wijzen, gebeurt nauwelijks meer. We dekken nu 'open'.

Op het broodbordje, dus niet ernaast, kan een klein mesje liggen, maar pas op: brood wordt nooit gesneden, altijd gebroken. Het mesje is uitsluitend om boter te smeren.

Wie niet genoeg bestek heeft voor alle gangen, wast af en toe tussendoor wat af, zeker wanneer er van vis op vlees wordt overgegaan.

GLAZEN

Als er maar één glas is, staat dat ongeveer boven de punt van het mes. Een tweede glas komt daar rechts van, een derde links, in een schuine lijn ten opzichte van de tafelrand. In een driehoek mag ook. Een waterglas staat of links, of achter de wijnglazen.

De eerste wijn wordt in het meest rechtse glas geschonken, de tweede in het glas links daarvan en zo door. Wie geen batterijen glazen heeft, wast ze tussendoor even af of laat ze aan tafel spoelen met water en leeggieten in een koelemmertje of karaf.

SCHALEN OF BORDEN

Met kerst komen er geen pannen op tafel, en dus ook geen onderzetters. Je serveert of in schalen, kommen of schotels (die nooit zo heet worden dat ze brandplekken maken), of je maakt de borden in de keuken op. Grote borden met weinig zien er het fraaist uit. Bedelf gerechten niet onder saus, maar geef weinig en serveer de rest in een kom. Schalen kunnen warm gehouden worden op een rechaud.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden