HET EEUWIGE LEVENAAD BOS (1931-2020)

Aad Bos (1931-2020): Jazzliefhebber en presentator dienstbaar aan de luisteraar

Aad Bos werd door Cornald Maas in deze krant gecomplimenteerd met ‘de mooiste stem van de ­radio’ toen hij in 1996 afscheid nam van de radio. In 1953 was hij in dienst gekomen van de Vara. Als ­samensteller en presentator van jazzprogramma’s zou hij daar ­decennialang een onafscheidelijk duo vormde met het icoon Michiel de Ruyter – ‘Ik ben radio, jij bent jazz’, zo stelde hij vast.

Peter de Waard
Aad bos. Beeld RV
Aad bos.Beeld RV

Maar hij was ook betrokken bij talloze andere radioprogramma’s. Daarnaast was hij bij de Vara ‘groepsleider populaire muziek’ voor Hilversum 3.

In 1992 werd hij door Marcel van Dam en Vera Keur door de Vara ­‘afgedankt’. Tenminste, zo voelde hij het. ‘Ik wil niet rancuneus zijn. Dat vind ik een vreselijke eigenschap. Maar ik heb nooit meer iets van mevrouw Keur of meneer Van Dam gehoord’, zei hij in het interview met Maas. Vier jaar lang zou hij nog werken voor de VPRO. De Ruyter overleed in 1994. Twee jaar later ging Aad Bos met pensioen. Hij overleed 1 maart van dit jaar in de Stichtse Hof in Laren.

Aad Bos was een geboren Rotterdammer, de jongste van drie kinderen van een handelsagent in ­katoen. Radio fascineerde hem al op jonge leeftijd. Thuis stond een pianola (een zelfspelende ­piano), waarmee hij als tiener zijn eigen programma’s samenstelde. Vaak ging hij luisteren bij optredens van jazzartiesten op Katendrecht. Toen de Vara in 1953 een ­advertentie plaatste voor een ­radiopresentator reageerde hij met het opsturen van een plaat waarop hij zelf zijn stem had op­genomen.

‘Hij was zijn tijd ver vooruit’, zegt zijn dochter Miriam Bos. ‘Maar omdat hij geen ervaring had, werd hij niet aangenomen als presentator (die baan ging naar Herman Emmink, red.) maar als manusje-van-alles.’

Hij kwam terecht bij het programma Weer of geen weer, een voorganger van Vroege vogels. De Vara vond jazz in de jaren vijftig een speerpunt. In 1954 mocht Aad Bos het door Michiel de Ruyter ­samengestelde Radio Jazz Club gaan presenteren – het begin van een lange samenwerking.

Daarnaast maakte Bos samen met Wim Kayzer het programma Z.I. op de zaterdagochtend en ­presenteerde hij het muziekprogramma Sterke koffie, gekruid ­geluid op de zondagmorgen. ‘Mijn programma’s hebben altijd een soort signaalfunctie gehad. Ik ben uit ouderwets radiohout gesneden’, zei hij zelf. ‘Dienstbaar zijn aan de luisteraar, zinnige informatie verstrekken, niet zomaar een platenkoffertje openen’, zei hij.

Muziekproducer, programmamaker en presentator Co de Kloet jr. werkte sinds begin jaren tachtig met hem samen. ‘Prachtige stem. Hij was ook een pietje-precies. En hij kon heel lastig zijn als anderen daar niet aan voldeden. Hij laakte de onverschillige houding van veel presentatoren die vanuit een format moesten gaan werken en die eigenlijk weinig wisten.’ De Kloet zelf kon het altijd goed met Bos vinden.

Doordat hij ook vele documentaires en series insprak, werd Aad Bos een herkenbare ‘Vara-stem’. Verder stond hij aan de wieg van Varajazz, een serie van achttien ­elpees en vijf cd’s die De Kloet produceerde en Bos op de radio bracht, en legde hij de basis voor het Internationaal Jazzfestival in Laren. Voor zijn bijdrage aan de jazz kreeg hij in 1998 de Bird Award uitgereikt op het North Sea Jazz Festival.

De Kloet kan zich wel voorstellen dat Bos boos was toen de Vara in 1992 ineens besloot te stoppen met jazz. ‘ Niemand snapte er wat van.’

Aad Bos kreeg twee dochters uit zijn huwelijk met Anneke van der Linden, de dochter van dirigent Dolf van der Linden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden