5 REDENEN Rahul Gandhi

5 redenen waarom u Rahul Gandhi moet leren kennen

De Indiase oppositieleider Rahul Gandhi versloeg deze week met zijn Congrespartij onverwachts de heersende BJP-partij van premier Narendra Modi bij de deelstatenverkiezingen.

Beeld Berto Martinez

1. Hij versloeg in drie belangrijke deelstaten de BJP-partij

Rajasthan, Madhya Pradesh en Chhatisgarh. Dat zijn de drie deelstaten waar de Congrespartij onder leiding van Rahul Gandhi deze week de hindoe-nationalistische Bharatiya Janata Partij van de troon wist te stoten. Ze worden ook wel de ‘Hindi staten’ genoemd, omdat ze samen het rurale hart van India vormen, waar hoofdzakelijk Hindi wordt gesproken. De winst van de Congrespartij is verrassend: de BJP gold na de landelijke overwinning van 2014 als onverslaanbaar. Indiase politiek analisten zeggen dat de landelijke verkiezingen van 2019 nu helemaal openliggen.

2.Hij is een telg van de Nehru-Gandhi-dynastie

Nee, hij is geen familie van Mahatma Gandhi. Maar Rahul behoort wel tot de Nehru-Gandhi dynastie, die sinds de onafhankelijkheid in 1947 drie premiers leverde. Zijn overgrootvader Jawaharlal Nehru was de eerste premier van India, die voor de taak stond na het vertrek van de Britten vorm te geven aan ’s werelds grootste democratie. Ook grootmoeder Indira Gandhi en vader Rajiv Gandhi werden leiders van het land.

3. Hij is de man van de faux pas

Rahul staat niet bepaald bekend als de scherpste denker van zijn familie. Dat heeft onder meer te maken met de vele fouten die hij in zijn speeches maakt: namen van bewindslieden, van steden en staten, hij haalt ze nog weleens door elkaar.

Een grotere fout beging Rahul toen hij in 2013 tijdens een bijeenkomst in Allahabad zei dat armoede een state of mind is die met zelfvertrouwen overwonnen kan worden. Dat was koren op de molen voor de BJP: nu had Rahul echt laten zien het contact met het gewone volk verloren te zijn.

4. Hij weet de boeren weer aan te spreken

Na de verkiezingsnederlaag in 2014 besloot Rahul dat het roer om moest. Hij hield zijn speeches simpel en overzichtelijk, en voerde campagne met de boodschap dat hij de belangen van de boeren gaat behartigen en banen zal creëren. Daarmee onderscheidde hij zich van de BJP, die zich vooral richt op hindoeïstische symboolpolitiek zoals het oprichten van controversiële tempels en standbeelden. De beloftes van Rahul zullen moeilijk waar te maken zijn, maar één ding is zeker: het levert hem stemmen op.

5. Hij profileert zich nu als vrome hindoe

Met alleen economische argumenten kom je er in India als politiek leider niet. Een andere vraag is tegenwoordig minstens even belangrijk: ben je een ‘goede hindoe’? Dat is bij Rahul nogal eens in twijfel getrokken. Onder andere omdat zijn moeder Sonia Gandhi van Italiaanse komaf is, maar ook omdat hij zich heeft ingezet voor de belangen van de 172 miljoen moslims in het land. Sinds de verkiezingsnederlaag in 2014 hanteert Rahul een nieuwe strategie: hij profileert zich publiekelijk als vrome ‘brahmaan’, een hindoe van de hoogste kaste. Hij bezoekt nu regelmatig tempels om de goden eer te bewijzen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.