3068 GJ

Waarom maakt de Nationale Postcode Loterij ruzie met de dienst Gemeentebelastingen Rotterdam?..

Omdat de locale fiscus onlangs preventief beslag schijnt te hebben gelegd op het prijzengeld van 76 mogelijke winnaars in de Rotterdamse wijken Ommoord en Zevenkamp.

En hoe word je een mogelijke winnaar in de nationale tombola?

Om die vraag te beantwoorden kan ik 't best uit het krantenbericht citeren waarin het heibeltje openbaar werd gemaakt.

'De Nationale Postcode Loterij', stond daar te lezen, 'maakte eind december bekend dat de wijken met de postcode 3068 in de prijzen vielen. Hierdoor werd zeven miljoen euro verdeeld onder wijkbewoners die een lot hadden gekocht.'

Zelf ben ik nog een beetje van de Grote Depressie, dus zeven miljoen euro voor wijkbewoners die toevallig op nummer 3068 wonen, is überhaupt al iets waar ik met m'n hersens niet goed bij kan. Maar het blijkt erger te kunnen.

'Op nieuwjaarsdag', ging het bericht verder, 'werd vervolgens de winnende straatcode, GJ, bekendgemaakt. Het betrof de straat Gein in Zevenkamp, waar de bewoners die in het bezit waren van een lot in totaal nog eens 13,9 miljoen euro kregen.'

Ik herinner me nog de dag waarop Wim Dik - de man die weinig heeft overgelaten van de oude PTT - de postcode introduceerde. Toen had ik al een voorgevoel dat een wereld waarin je op een eigen huisnummer in een straat woonde die was genoemd naar een 16de-eeuwse wiskundige, een beroemd schrijver of een pasgeboren lid van het Koninklijk Huis, en die dus nooit Gein kon heten - dat die wereld het niet lang meer zou maken.

Kort daarna werd de Postcode Loterij opgericht.

Ik kom per ongeluk weleens langs een televisieprogramma onder leiding van een Linda de Mol-achtige wijfjesmaster, waarin je de loterijdeelnemers ziet zitten met een kaart op schoot. Daar staat een geldsom op afgedrukt. Het minste bedrag dat gewonnen kan worden - dus als je geen enkele vraag goed hebt beantwoord en ook niet op een adres woont met de afgesproken postcode - is geloof ik 25.000 euro.

In de studio hangt een hitsige sfeer, misschien nog net niet van moord en doodslag, maar in die buurt. De strenge kwismeesteres deelt weliswaar permanent uit, tot aan troostprijzen toe voor mensen die echt te stom zijn om uit hun ogen te kijken, maar een fooi van 500 euro terwijl je iets slimmere buurvrouw met 3 miljoen naar huis mag, leidt natuurlijk tot ongeneeslijke wrok.

Waar halen ze al dat geld vandaan?

Van de lootjes zeggen ze, en hoewel je het op het scherm altijd ziet wemelen van functionarissen die een strijkstok onder hun bloes proberen te verbergen, houden ze nog geld over voor liefdadige projecten.

Die worden tussen de bedrijven flitsgewijs vertoont, dus dan zie je even gekleurde medemensen met een half weggevreten gezicht, of aidspatienten, of hongerlijders met één been en geen armen. Het gevoel dat je met één lot zelf miljonair kunt worden en dat jouw kwartje tegelijkertijd voor nieuwe benen kan zorgen, brengt een groot welbehagen teweeg.

Eigenlijk durf ik niet hardop te zeggen dat ik het hele vieze, ranzige en onwelvoeglijke programma's vind, want dan hoor je gauw terugzeggen dat het wel kinnesinne zal zijn. En dat kan natuurlijk heel goed. Ik heb nog nooit een lotje van 25.000 euro getrokken.

Maar dat de Rotterdamse fiscus de buurtgenoten van 3068 GJ even heeft doorgelicht, en al gauw vaststelde dat er 76 Geinbewoners tussen zaten die samen voor 110.000 euro bij de overheid in het krijt staan wegens niet-betaalde belasting - dat deed me om de een of andere reden veel genoegen.

De Nationale Postcode Loterij heeft naar ik begreep 'een boze brief' geschreven aan het Rotterdams gemeentebestuur.

Je moet maar durven met al die miljoenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden