1. Van wie zijn die negen ballen van het Atomium?

Het antwoord is een echte Belgenmop, een lachwekkende politieke kwestie van Belgische boedelscheiding. Politici maken ruzie over de toekomst van het Brusselse wereldwonder, de negen stalen ballen van het Atomium, de 102 meter hoge constructie van de Wereldtentoonstelling van 1958....

De Vlaamse minister van Binnenlandse Aange legenheden, Johan Sauwens, wil in het zeer verkommerde bouwsel enkele diensten van de Vlaamse Gemeenschap huisvesten. Dat verstevigt het Vlaamse imago in Brussel, Vlaamse ballen voor Vlaamse ambtenaren.

Het Atomium echter, zegt de onthutste maar strijdvaardige Brusselse burgemeester François-Xavier de Donnéa, 'is van alle Belgen en voor alle Belgen', dus niet alleen voor Vlamingen. Zo'n boedelscheiding is onbespreekbaar. Het is een nationaal monument, 'dat symbool staat voor de toenmalige negen provincies van België' - nu zijn er tien -, de trots van het unionistische koninkrijk België, de Eiffeltoren van Brussel, het in het buitenland meest bekende modernistische bouwwerk.

Nog niet zo lang geleden wilde het Amerikaanse communicatiebedrijf Hypersport het Atomium kopen. Dat kon, want Amerikanen zijn geen Vlamingen. Maar die onderhandelingen zijn afgesprongen. De Brusselse minister van Financiën Annemie Neyts heeft echter andere plannen. Ze wil van het Atomium een casino maken, want dat brengt geld op voor de restauratie.

Maar ook daarover is onenigheid. Drie jaar geleden werd een Atomi umwerkgroep opgericht waarin de stad Brussel, het gewest Brussel en de federale regering zaten. België is nu eenmaal een land van regeringen, deelregeringen, raden en genootschappen, een land van strijd en twist over de boedel en de staatshervorming. In België wil iedereen zijn eigen bal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden