14 jaar cel voor Congolees Lubanga bij eerste veroordeling Internationaal Strafhof

De Congolese oud-politicus en rebellenleider Tomas Lubanga is veroordeeld tot 14 jaar cel door het Internationaal Strafhof. De aanklager had 30 jaar tegen hem geëist.

Redactie
2011: Lubanga achter in de rechtszaal van het strafhof in Den Haag. Beeld EPA
2011: Lubanga achter in de rechtszaal van het strafhof in Den Haag.Beeld EPA

Eerder al was Lubanga schuldig bevonden aan het ronselen van kindsoldaten jonger dan 15 jaar en aan oorlogsmisdaden. Het is de eerste keer dat het Strafhof, speciaal opgericht voor vervolging en berechting van oorlogsmisdaden, een straf oplegt. Lubanga zegt dat hij onschuldig is en dat hij het slachtoffer is van leugens.

De misdaden waaraan Lubanga (1960) al schuldig is bevonden, zijn in 2002 en 2003 gepleegd in Ituri. In die streek in het noordoosten van Congo woedde in het eerste decennium van deze eeuw een oorlog die aan zeker 50.000 mensen het leven heeft gekost. Lubanga was politiek leider van de Hema's die vochten tegen een rivaliserende stam, de Lendu's. Lubanga was in 2006 de eerste aangeklaagde die aan het Strafhof werd overgedragen.

Voorzittend rechter Sir Adrian Fulford herinnerde eraan dat er goede redenen waren voor de internationale gemeenschap om het gebruik van kindsoldaten te verbieden. Kinderen zijn kwetsbaar; in gevechtssituaties worden zij niet alleen blootgesteld aan fysiek gevaar, maar kunnen ook getraumatiseerd raken. Zij worden gescheiden van hun familie en gaan niet naar school. 'Zij zijn in een omgeving van geweld en angst', aldus de Britse magistraat.

Herstel slachtoffers
De rechters in de Lubangazaak hebben de eerste beslissing over compensatie voor slachtoffers van oorlogsmisdaden voor onbepaalde tijd uitgesteld. Volgens de oorspronkelijke planning had het Internationaal Strafhof die tegelijk moeten geven met de eerste strafmaat.

Het ICC is het eerste internationale hof dat een compensatieregeling voor slachtoffers kent. Bij VN-hoven als het Joegoslavië- en Rwanda-Tribunaal hebben slachtoffers slechts een rol als getuigen, wanneer verdachten worden berecht. Het ICC is het eerste internationale hof met een slachtofferfonds, het TFV.

2009: actrice en VN-ambassadeur Angelina Jolie volgt samen met aanklagervan het Internationaal Strafhof Luis Moreno Ocampo een zitting van het proces tegen Lubanga.. Beeld AFP
2009: actrice en VN-ambassadeur Angelina Jolie volgt samen met aanklagervan het Internationaal Strafhof Luis Moreno Ocampo een zitting van het proces tegen Lubanga..Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden