Commentaar

'Zorgen over pedofilie ontaarden in Heksenjacht'

Actievoerders eisen een verbod op pedofielenclub Martijn. Het is een heilloze poging om pedofilie uit te bannen.

Henk Bres. Beeld anp

Het volk rukt op naar de poorten van de Tweede Kamer. Het eist een verbod op de pedofielenvereniging Martijn. Hagenees Henk Bres haalde ruim 40 duizend handtekeningen van 'gewone Nederlanders' op. Zij willen Martijn niet want ze 'willen niet in een land leven waar dit soort viezeriken een vereniging mogen hebben'. Parlementariërs van CDA en PVV knikken goedkeurend.

Eén ding is zeker: seks met kinderen is ten strengste verboden en moet bestreden worden. Maar daar houdt het op. Of pedofilie nou een ziekte is of een geaardheid - met een verbod is het niet uit te bannen.

Over Martijn is veel beweerd. De leden zouden elkaar adviseren over kindermisbruik en tips delen over het uitwissen van de sporen. Ze zouden elkaar voorzien van kinderporno en anderen uitlokken tot verkrachting. Dat is allemaal door justitie onderzocht en het heeft tot niets geleid. Er is geen reden tot vervolging.

Individuele bestuursleden pleegden in het verleden strafbare feiten, maar niet in verenigingsverband. Wat overblijft, is een vereniging van mensen die vinden dat seks met kinderen moet kunnen. Niet minder, maar ook niet meer.

Zonder strafbare feiten, is er geen reden voor een verbod. De vrijheid van vereniging geldt voor iedereen. Bres' heilloze actie past in een trend. Net als de burgemeesters die pedofielen de toegang tot hun steden weigeren. En de horde Hengeloënaars die het vertrek eisen van een nooit veroordeelde pedofiel uit hun wijk.

De begrijpelijke zorgen van velen over de mogelijke gevolgen van pedofilie ontaarden zo zoetjes aan in een gevaarlijke heksenjacht. Politici zouden daar niet zo makkelijk in mee moeten gaan.

Raoul du Pré

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.