Verstop-de-radijsjes-stoofpot

Bah! Radijsjes! Iemand heeft ooit bedacht dat kinderen van radijsjes houden. Daarom stoppen 'ze' radijsjeszaadjes in kindvriendelijk gekleurde tuinierspulletjes, en hangen dat in winkels op kinderooghoogte. Grote mensen - wij dus - kopen dat dan maar voor de kinderen om van het gezeur af te zijn. Oh nee, omdat het leerzaam en leuk is, een eigen stukje kindertuiniergeluk.

Ingrediënten

Voor 4 personen:
350 g hamlappen
1 grote ui
1 gele paprika
150 g champignons
10 radijsjes
halve prei
3 tomaten tijm
olijfolie
zout en peper
En met de regen van de afgelopen tijd groeit het reuze door. Dat is dan toch nog ergens goed voor, die regen. Voor radijsjes. Een sterk staaltje marketing. Er is namelijk geen klap van waar. Nou, behalve dat ze goed groeien met veel regen. Want kinderen vinden radijsjes misschien wel móói, maar ze lusten ze niet.

Radijsjes houden trouwens ook niet van kinderen, want de arme radijsjesplantjes worden om de dag door ongeduldige kinderhandjes uit de grond getrokken om te kijken of dat steeltje dan nu ein-de-lijk een knalrood bolletje is geworden. Wat ze dan vrolijk af kunnen happen en vervolgens walgend weer uitspugen, met de tranen op hun wangen en een blik vol ontzetting.

En geef maar toe: u houdt zelf ook niet zo van radijsjes. Twee, of drie, maar dan is het wel weer klaar voor een heel seizoen. Voorts smijt u ze in de groentela, waar het groen snotterig wordt en de radijsjes zelf rimpelig. Weggooitijd.

Gelukkig kun je ze ook stoven, dan smaken ze niet meer zo scherp en verliezen ze een beetje kleur, waardoor uw kinderen het wellicht niet meer herkennen en nog wel in hun mond willen stoppen. Bij die-van-mij lukte het!

Snij de hamlappen in blokjes en bestrooi ze met zout en peper. Verhit een plens olijfolie en bak het vlees daarin bruin. Snij een ui in grote stukken en bak het met het vlees mee. Snij de champignons in vieren en bak die ook.

Snij de resterende groenten in ongeveer even grote stukken en doe die ook in de pan. Doe de tijm in de pan en roer met een plonsje water de aanbaksels los. Zet het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat het ongeveer 30 minuten pruttelen.

Eet met pasta of met aardappelpuree. Nog niet zeggen dat het radijsjes zijn: pas als het allemaal op is. Gefopt! Jullie lusten wel radijsjes!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.