'Mitterrand gaf Kohl 30 miljoen mark'

Volgens Franse en Duitse televisiejournaals heeft de Franse president Mitterrand begin jaren negentig in het geheim 30 miljoen mark bijgedragen aan de verkiezingskas van bondskanselier Helmut Kohl....

Het bedrag zou deel uitmaken van de 85 miljoen mark aan smeergeld die Elf volgens de Franse justitie heeft betaald aan Duitse politici in verband met de aankoop van de Leuna-raffinaderij. Het was voor dit bedrijf niet ongebruikelijk politieke vrienden van de Franse president financieel te steunen, vooral in Afrika.

De als degelijk bekendstaande staatszenders France-2 en ARD citeerden bronnen dicht bij de inmiddels overleden Mitterrand. De socialist zou het geld hebben gegeven om te voorkomen dat zijn Europese partner Kohl bij de Bondsdagverkiezingen van 1994 zou worden verslagen door de sociaal-democraat Scharping.

Mitterrand had met Kohl immers de historische overeenkomst getroffen toestemming voor de Duitse hereniging te ruilen voor de Duitse deelname aan de Europese muntunie. France-2 en ARD citeerden een medewerker van Mitterrand, die zei dat het geld geen smeergeld was, maar 'staatsbelangen voor Europa' diende.

De zakenlieden en geheim agenten die de transactie afwikkelden zouden elkaar regelmatig hebben getroffen in het Geneefse hotel 'Le Richemond'. Officieren van justitie in Parijs en Genève onderzoeken de Leuna-zaak al geruime tijd.

Vast staat dat Elf geld aan schimmige bemiddelaars heeft betaald, die het lieten verdwijnen op rekeningen in Liechtenstein. Er zijn aanwijzingen dat het geld daarna bij de CDU terecht is gekomen, maar nog geen bewijzen. Documenten over de zaak zijn verdwenen in Berlijn en in Parijs.

Volgens ARD is niet zeker of Kohl van de bijdrage van Mitterrand op de hoogte was. Een woordvoerder van Kohl noemde de onthulling 'volledig verzonnen en leugenachtig'. 'Dit is een nieuw hoogtepunt in de lastercampagne tegen Helmut Kohl', stelde hij.

De CDU-top was zondagavond in crisisberaad bijeen om te bepalen wat voor maatregelen tegen Kohl te nemen. Sommigen willen een civiel-rechtelijke procedure tegen hem aanspannen. Anderen vrezen voor een splitsing in de partij als de nog altijd populaire Kohl nu al zo hard wordt aangepakt.

De onafhankelijke accountants die de geheime rekeningen hebben onderzocht presenteerden gisteravond hun rapport aan de CDU. Ze hebben elf miljoen mark aan onwettige donaties van onbekende herkomst gevonden.

Enkele uren voor de crisiszitting kwam het grote nieuws dat Kohl zich alsnog bereid had verklaard de namen van de geheime donateurs te noemen, zij het uitsluitend aan een speciale commissie in besloten zitting. Het persbureau Reuters had de verklaring van Kohl per fax ontvangen.

Anderhalf uur later liet Kohls woordvoerder weten dat de fax een vervalsing was. Kohl blijft op zijn standpunt staan. Op de Duitse televisiekanalen werd meteen gespeculeerd dat het hier om een actie van een van de CDU-vleugels ging. Of was het toch een van die beruchte practical jokes van het satirische maandblad Titanic?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.