'Kwaliteit toezicht op advocaten in de lift'

De Orde van Advocaten heeft serieus werk gemaakt van het verbeteren en professionaliseren van het toezicht op advocaten. Maar hoewel er belangrijke stappen zijn gezet, is er nog een flinke weg te gaan. Dat concludeert interim-rapporteur Rein Jan Hoekstra dinsdag in zijn eindrapportage over 2012.

Volgens Hoekstra zijn er ambitieuze plannen gemaakt voor het toezicht en de klachtenafhandeling. Ook is de orde begonnen met de oprichting van een afdeling financieel toezicht en een kenniscentrum op het gebied van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. 'Dit is het jaar dat de plannen handen en voeten moeten krijgen', zegt Hoekstra.

Ook gaan de dekens van de orde proactief toezicht houden op advocatenkantoren. Zo willen de dekens jaarlijks 10 procent van alle kantoren bezoeken. Dus niet alleen wanneer er klachten binnenkomen. Hoekstra pleit ervoor dat het toezicht zich niet alleen richt op naleving van de wet- en regelgeving, maar ook op de kwaliteit van de dienstverlening.

In een eerder rapport - in juni - toonde Hoekstra zich kritisch. Hij zei toen dat het toezicht op advocaten beter zou moeten. Hij pleitte toen onder meer voor meer proactief toezicht. Omdat de plannen nu moeten worden uitgewerkt, blijft Hoekstra ook dit jaar de ontwikkelingen als interim-adviseur volgen.

Algemeen deken Jan Loorbach reageerde tevreden op het rapport. 'We zijn er nog niet. Maar in 2013 wordt het resultaat van het verscherpte toezicht zeker zichtbaar.'

Politiek Den Haag is ontevreden over het huidige toezicht op de advocatuur. Er ligt een wetsvoorstel over het toezicht dat nu in behandeling is in de Tweede Kamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.