'Frankrijk vond arrestaties in Bosnië te riskant'

De NAVO had vorige week nog meer van oorlogsmisdaden verdachte Bosnische Serviërs willen arresteren, maar Frankrijk weigerde mee te doen ....

The New York Times

WASHINGTON

De Verenigde Staten hebben volgens deze functionarissen druk uitgeoefend op hun NAVO-partners om meer verdachten te arresteren, van wie er velen in of bij de hoofdstad Pale wonen. In dit gebied wordt gepatrouilleerd door een internationale strijdmacht die onder Frans commando staat.

Vorige week, vlak voor de NAVO-top in Madrid, stemde de NAVO in met de arrestatie van twee Bosnische Serviërs die woonden in de sector van Bosnië waar Britse troepen patrouilleren. De Britten voerden een aanval uit in Prijedor; één verdachte werd gearresteerd en een andere werd in een kort vuurgevecht doodgeschoten.

De actie geeft blijk van een agressievere opstelling van de NAVO, waarvan vooral de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, voorstander is. Zij vreest dat als van oorlogsmisdaden verdachte personen niet voor de rechter worden gebracht, de hele overeenkomst over Bosnië in elkaar stort.

Hoge Amerikaanse functionarissen menen daarom dat meer arrestaties nodig zijn. De voortdurende aanwezigheid in het gebied van vooraanstaande Bosnische Serviërs als Radovan Karadzic, de vroegere president, en generaal Ratko Mladic, de vroegere bevelhebber, staat volgens hen een duurzame vrede in de weg.

Volgens Amerikaanse en Franse diplomaten is Parijs niet gekant tegen de arrestatie van Bosnische Serviërs die van oorlogsmisdaden worden verdacht. Maar de Fransen zouden vinden dat er te veel risico's waren verbonden aan de voorgelegde plannen. De Amerikaanse functionarissen benadrukken dat deze weigering niet Frankrijks laatste woord is.

Of ook Karadzic en Mladic tot degenen behoren die hadden moeten worden gearresteerd, is niet duidelijk. Tijdens beraadslagingen die in het weekeinde van 5 juli over de operaties zijn gevoerd, 'trok de Franse regering de bereidheid om actief deel te nemen in', aldus de functionarissen.

Een woordvoerder van de Franse ambassade in de VS noemde het 'een kwaadaardig en totaal ongefundeerd gerucht' dat Frankrijk zou hebben besloten zich terug te trekken.

Amerikanen, Britten en NAVO-zegslieden hebben inmiddels duidelijk gemaakt dat de eerste arrestaties niet de laatste zullen zijn en dat de achtervolging van oorlogsmisdadigers niet ten einde is.

Frankrijk is in Bosnië over het geheel genomen zeer actief geweest en president Chirac heeft, kort na zijn verkiezing, een aarzelende president Clinton ertoe bewogen om Washington en de rest van de NAVO militair te laten optreden in Bosnië, nadat een VN-macht daar had gefaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.