'De mens is nog nooit zo diep gezonken'

China heeft een sekte met miljoenen leden. Hoe kan dat, na vijftig jaar historisch materialisme? Vijftienduizend sekteleden zijn zondag in Peking de straat op gegaan, en ze zijn door de politie ongemoeid gelaten....

De grootste betoging in Peking sinds het neerslaan van de democratische opstand van 1989 was niet het werk van dissidenten, studenten, werklozen of onruststokers, maar van rustige, meest oudere leden van de boeddhistische sekte Fa Lun Gong. Stilletjes stonden ze in een twee kilometer lange rij rond de ommuurde wijk waar de opperste Chinese leiders huizen, of zaten ze in lotuszit boeken te lezen van hun meester Li Hongzhi.

Fa Lun Gong schrijft meditatietechnieken voor en een levensstijl die de consumptiemaatschappij totaal afwijst. Met haar aanbidding van wetenschap en techniek, haar helse muziek, drugsverslaving en tolerantie tegenover de homoseksualiteit is de mensheid nog nooit zo diep gezonken als nu, vindt Li Hongzhi. Daardoor worden mensen tegenwoordig gereïncarneerd als demonen, die zich vaak vermommen als boeddhistische monniken.

De nu 47-jarige Li richtte de sekte op in 1992. Later week hij uit naar Texas. Het opperwezen heeft hem gezonden om de wereld te redden van de morele ondergang. In hem geloven honderd miljoen mensen, onder wie veel zieken. De meester put zijn genezende kracht uit de qigong, een oude Chinese vechttechniek. Net als de Boxer-rebellen van een eeuw geleden voelen zijn volgelingen zich bezield door een bovenmenselijke kracht.

Sektes en geheime genootschappen werden in de tijd van Mao zwaar vervolgd. Nog altijd worden ze niet erkend, dus zijn ze verboden. Hun bloei danken ze aan het geestelijke vacuüm en de sociale beroering na de feitelijke instorting van de marxistische ideologie. China's mars naar het kapitalisme zien ze als een chaotische verwording.

Vorige week betoogden leden van Fa Lun Gong in de havenstad Tianjin tegen een aanval op hen in de staatsmedia. Vijftig betogers werden gearresteerd, van wie sommigen werden mishandeld. Dat werd de aanleiding voor de grote manifestatie in Peking. Deze keer hield de politie zich in. Had premier Zhu Rongji niet zelf gezegd dat men tegen het betogende volk tactvol moet optreden?