'Als je niks mankeert, heb je geen dieet nodig'

Preview interview culischrijver Janneke Vreugdenhil

Bij ziekte, liefdesverdriet of als je gezin in scherven uit elkaar valt - een goeie aardappelgratin helpt, weet culischrijver Janneke Vreugdenhil uit ervaring.

Beeld Oof Verschuren

Culinair schrijver Janneke Vreugdenhil zou je de Nederlandse Nigella Lawson kunnen noemen, met haar nadruk op troostrijk, calorierijk, niet-te-moeilijk-doenerig eten. Met stijgende verbazing volgt ze de hype rond gezond eten. 'Kijk in de boekwinkel; allemaal kookboeken voor je gezondheid: geen suiker, geen brood. Als je niks mankeert, heb je geen dieet nodig, behalve het alles-met-matedieet.'

De boekwinkel ligt aan de ene kant vol boeken met groene smoothies en daarnaast liggen de bakboeken met zoet, zoeter, zoetst. Het zijn twee zulke extremen. Ik denk niet dat het goed is om jezelf door de week van alles te ontzeggen en dan in het weekend los te gaan. Beter elke dag een of twee glazen wijn dan de hele week spa rood en in het weekend drie flessen', aldus Vreugdenhil.

'Voedsel is de nieuwe religie geworden en ik heb het niet zo op religies. Geef tegenwoordig eens een etentje voor vrienden. Gegarandeerd dat er een veganist is, de ander heeft een glutenintolerantie, iemand is allergisch voor noten en de vierde wil per se geen koolhydraten eten. Hoe kun je dan nog grote schalen eten op tafel zetten waarvan iedereen kan genieten? In plaats van dat eten mensen bindt, wat de essentie ervan is, verdeelt het mensen juist.'

Solo Food heet het nieuwe kookboek van de 47-jarige Vreugdenhil, over eten in je eentje. Ze heeft er ervaring mee, sinds haar scheiding.

Beeld Oof Verschuren

'Op het dieptepunt van mijn verdriet at ik een zak chips in bed of een tosti als avondeten. Ik ben toen heel veel afgevallen en ik heb al niet een zo gezond lichaam, ik ben twee keer ziek geweest, dus ik dacht: ik moet beter voor mezelf gaan zorgen. Ik merkte al snel dat als ik al die moeite had gedaan om te koken, ik ook zin kreeg om de tafel weer gezellig te dekken met een kaarsje, een muziekje en een wijntje erbij. Maar ik heb ook een hoofdstuk opgenomen dat 'Netflix dinners' heet. Ik keek altijd een beetje neer op eten voor de televisie, dat was hier in huis verboden. We voerden gesprekken aan tafel met de jongens over hoe de dag was geweest, over school, over het werk. Maar laten we eerlijk zijn: in je eentje is het heerlijk om je eten naar binnen te hakken terwijl je naar een serie kijkt.'

In Solo Food schrijf je openhartig over wat je is overkomen.

'Misschien omdat je in zo'n periode van een scheiding overal schijt aan krijgt. Jullie mogen alles weten, dacht ik, ik hoef me nergens voor te schamen. Het moest natuurlijk niet een larmoyant verhaal worden, maar er zijn 3,3 miljoen eenpersoonhuishoudens in Nederland en voor velen is het herkenbaar. Ik hoor heel vaak: het gaat allemaal prima, maar alleen eten vind ik echt niet leuk.'

En jij?

'Ik inmiddels wel. Maar ik hoef het niet elke avond te doen. De helft van de week ben ik in mijn appartement in Amsterdam en de andere helft ben ik hier, in ons gezinshuis, met de kinderen. Mijn man, mijn ex moet ik zeggen, is dan bij zijn nieuwe vriendin. Zij krijgen nu een baby.'

Lees het volledige interview met Janneke Vreugdenhil hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.