'Alarmsieraad' wapen voor bedreigde vrouw

Vrouwen in Rotterdam die door hun ex-partner worden bedreigd, kunnen sinds begin deze maand een 'wapen' in de vorm van een sieraad krijgen....

Van onze verslaggeefster

ROTTERDAM

Het alarmsieraad is het eerste succesvolle wapen in de strijd tegen stalkers. Stalkers zijn mensen die anderen voortdurend achtervolgen en lastigvallen. In 80 procent van de gevallen zijn het mannen die hun ex-vrouw terroriseren.

Bij overtreding van een straatverbod kan de politie niet meer doen dan de man sommeren weg te gaan.

In Rotterdam wordt nu tegen agressieve ex-mannen een lik-op-stuk-beleid gevoerd. 'Voor iedere vrouw bij wie een alarm wordt aangelegd, stellen we een individueel draaiboek op', aldus L. Kuijvenhoven, chef van de afdeling expertise en ontwikkeling van de politieregio Rotterdam-Rijnmond.

'We bekijken of de ex-partner al eens eerder is opgepakt wegens een geweldsdelict, of er meldingen bij de politie over hem zijn, of buren of huisarts misschien al eens geklaagd hebben over zijn gewelddadigheid. Het slachtoffer heeft in ieder geval de zekerheid dat haar belager wordt vastgezet.'

Dat systeem werkt, zo blijkt uit ervaringen in de Verenigde Staten en Canada. Het alarmsieraad werd zes jaar geleden ontwikkeld door het internationale beveiligingsbedrijf ADT. Het bleek een groot succes in de strijd tegen vrouwenmishandeling. In de tientallen steden waar de alarmsystemen werden aangelegd, daalde het aantal incidenten, aldus C. Dupont van SARA, een centrum voor vrouwenhulpverlening in Rotterdam, dat het Aware-project hier introduceerde.

De vrouwen die voor een alarm in aanmerking willen komen, moeten een jaarcontract tekenen, waarin een aantal eisen is vastgelegd. Ze mogen geen omgang meer hebben met hun ex-partner, er moet tegen hem al eerder aangifte zijn gedaan, ze moeten beschikken over een straatverbod tegen de man en ze moeten bereid zijn om na een eventuele melding aangifte te doen. Twee Rotterdamse vrouwen beschikken al over een alarm, van een grote groep anderen wordt de aanvraag bekeken. Bij gebleken succes wordt beoordeeld of de doelgroep kan worden uitgebreid en of het project ook in andere steden kan worden geïntroduceerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.