Bezoekers aan de Asian Game Show in Hong Kong spelen videospelletjes, 22 december 2012.
Bezoekers aan de Asian Game Show in Hong Kong spelen videospelletjes, 22 december 2012. © EPA

Videogamen in 2022 officiële sport in Azië

Aziatische videogamespelers kunnen vanaf 2022 strijden om medailles. De Olympische Raad van Azië (OCA) maakte maandag bekend dat het de zogeheten e-sports als officiële sport toelaat tot de Asian Games.

De OCA speelt hiermee in op de snel groeiende populariteit van competitief gamen. In 2016 ging er wereldwijd 493 miljoen dollar om in deze markt en dit bedrag loopt de komende jaren naar verwachting op naar ruim een miljard. De promotie tot officiële sport vloeit voort uit een partnerschap tussen de Olympische Raad en Alisports, onderdeel van de internetgigant Alibaba. Dat bedrijf investeert miljoenen in e-sports.

Het populaire voetbalspel FIFA is een van de geselecteerde videogames. Koen Weijland, vijfvoudig Nederlands kampioen en voormalig nummer 1 van de wereld, ziet het als erkenning.

Tekst gaat verder onder de foto.

E-sporters

Ik vind het niet minder een sport dan darten en schaken

FIFA-kampioen Koen Weijland

'Of je gamen als sport kan bestempelen, vind ik een lastig vraagstuk. Maar het vereist wel zeer veel training, concentratie en vingervlugheid om op topniveau te presteren. Ik vind het in elk geval niet minder een sport dan darten en schaken.'

Deelname aan de Olympische Spelen is er voor gamers voorlopig niet bij. 'Dat zie ik niet snel gebeuren', zegt Weijland. 'Daar houden FIFA-spelers zich ook totaal niet mee bezig. Maar als ik de kans krijg om een olympische medaille te winnen, grijp ik die zeker aan.'

Eredivisieclubs zien de commerciële waarde van het voetbalspel. Weijland tekende vorig jaar een contract bij Ajax en werd daarmee de eerste e-sporter bij een Nederlandse profclub.

Bekende FIFA-spelers hebben online duizenden, vaak jeugdige, volgers. Die kijken mee naar wedstrijden op YouTube of via livestreams. Door gamers aan zich te binden hopen profclubs jongeren te trekken.

Dit seizoen is de eerste editie van de digitale eredivisie, waarin FIFA-spelers van Nederlandse eredivisieclubs het tegen elkaar opnemen. Dani Hagebeuk, de tweede e-sporter van Ajax, verzekerde zich vorige week van de titel.