Uit alles was te merken: de makers hebben spijt

Recap: Wie is de Mol?

Elke week, vlak na de aflevering, loodst Martine de Jong ons langs de verdachtmakingen, de zijsporen en de mogelijke mollen in haar recap van Wie is de Mol? Vandaag: aflevering 10.

(Heeft u de aflevering nog niet gezien: onderstaand stuk kan spoilers bevatten)

Het plein voor Vondel CS stond weer vol Molloten: een flinke aanwijzing dat daar de ontknoping zou zijn van dit seizoen van Wie is de Mol. Art wrong zich door de mensenmassa heen naar binnen op weg naar de tafel met zeven van de tien kandidaten om eens even flink na te beschouwen. En er viel nogal wat na te beschouwen.

Gelukkig voor ons was Art inmiddels weer in een goed humeur en hij stelde precies de goede vragen: waarom Cécile gele waterschoenen en een witte legging had aangetrokken, waarom Ellie met de klok mee kiezels was gaan inspecteren in het klooster en of Taeke en Airen verliefd op elkaar zijn. Wat bleek: Cécile had er spijt van en had ter compensatie een geweldige jurk en oorbellen aangetrokken, Ellie dacht nog steeds dat er iets te vinden zou moeten zijn en vroeg of ze nog even verder mocht zoeken en Taeke en Airen hebben verkering. Dat laatste hadden we allang kunnen weten, want hun voornamen zijn een anagram van 'taaiere nek' en bovendien stond het al uitgebreid in de roddelbladen.

Petje af nog trouwens voor Marjolein, omdat ze een kamer deelde met Ellie. Dat zijn niet mijn woorden, maar die van Art, die heel even terugviel in zijn rol als gemene mopperkont. Hij bleek het goed te bedoelen en vroeg zich bezorgd af of Marjolein niet bang was geweest voor de ondervragingstechnieken van agente Ellie, alsof ze van plan was geweest haar te waterboarden. Met de klok mee, natuurlijk.

Recaps

Lees hier alle recaps van de vorige afleveringen terug.

Na wat terugblikken op een seizoen vol mooie stranden en mooi weer werd dan eindelijk bevestigd: Klaas is de Mol. Wisten we dat al? Ja, want de makers hadden het ons in aflevering twee al verteld met een te makkelijke puzzel. Uit alles bleek dat de programmamakers daar spijt van hadden, en ik vermoed dat wij als kijkers in volgende seizoenen geen puzzels meer krijgen. Niet eens een makkelijke, zoals 'ork, ork, ork, de Mol oefent etherdiscipline met een ...'

Klaas bleek een behoorlijk dappere Mol te zijn geweest: hij had onder het oog van de kandidaten geld weggepakt, of juist niet gepakt. Toch bleef er nog €13.000 over voor Tim, die bij de eindtest twee vragen méér goed had beantwoord dan Annemieke.

Er werden ook wat misverstanden rechtgezet, zoals Art die aan het begin van de eerste aflevering tegen de Mol zei dat hij hem of haar niet meer alleen zou spreken, maar dat we hem al in het volgende shot alleen met Klaas in gesprek zagen. Hoe zat dat? Art had dat bedoeld als in gesprek met de Mol, en op het perron sprak hij hem als 'kandidaat'. Hm, vooruit.

Dat is ook meteen het allermooiste aan Wie is de Mol: zelfs al spellen de makers al in aflevering twee voor je uit: KLAAS IS DE MOL, dan nóg blijft de helft van de kijkers stug volhouden dat dat niet waar kan zijn, omdat Annemieke verdacht in de camera keek en Tim een aardekleurig shirt aanhad en niets is wat het lijkt. Ik heb nu alweer zin in het volgende seizoen, zónder puzzels.