Onno Hoes.
Onno Hoes. © ANP

OM moet PowNed toch vervolgen in zaak Onno Hoes

Het OM moet omroep PowNed toch vervolgen voor het uitzenden van stiekeme beelden van Onno Hoes. Dat is het resultaat van de artikel 12-procedure die de oud-burgemeester van Maastricht heeft aangespannen. Daarmee kan vervolging alsnog worden afgedwongen als het OM daar eerder van heeft afgezien.

Hoes werd in 2014 met een geheime camera gefilmd door de destijds 20-jarige Robbie Hasselt met wie hij een afspraakje had. Deze jongeman werkte samen met PowNed. Uit de beelden bleek dat de toenmalige burgemeester seksuele toespelingen maakte tegen Hasselt en zich minachtend uitliet over de gemeenteraad. Door alle commotie die de uitzending veroorzaakte, zag hij zich gedwongen op te stappen.
 
Daarbij speelde ook mee dat het de tweede keer was dat Hoes in opspraak raakte door zijn liefdesleven. Een jaar voor de gewraakte uitzending was hij al in het nieuws door een zoen met een 24-jarige man in de lobby van een hotel in Maastricht. Dit werd breed uitgemeten in de media, niet in de laatste plaats omdat Hoes toentertijd getrouwd was met RTL-roddelkoning Albert Verlinde. Na deze ophef had de burgemeester de gemeenteraad beloofd zich voortaan ver van zulke affaires te houden.

We denken dat het OM niet voor niets eerder niet wilde vervolgen

Advocaat PowNed

Artikel 12-procedure

Interview Onno Hoes

Ook een paar jaar verder vraagt de buitenwacht nog naar 'Onno-gate' en zijn daaropvolgende huwelijkscrisis. 'Ik sla de bladzijde om en begin opnieuw.' (+)

Twee jaar geleden zag het OM nog af van strafrechtelijke vervolging. Hoes spande daarop een civiele zaak aan en de rechtbank oordeelde in 2016 dat PowNed een schadevergoeding moest betalen. Het maken van de opnames was volgens de rechter gerechtvaardigd om een eventuele misstand aan de kaak te stellen. Maar omdat de beelden geen blijk gaven van een dergelijke misstand, hadden ze niet uitgezonden mogen worden. PowNed is tegen deze uitspraak in hoger beroep gegaan.
 
Via een artikel 12-procedure heeft Hoes nu toch voor elkaar gekregen dat de omroep ook strafrechtelijk wordt vervolgd, zo heeft het gerechtshof in Amsterdam besloten. 'Er moet een belangenafweging gemaakt worden tussen de conflicterende grondrechten: het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer en het recht op vrijheid van meningsuiting', zo stelt het hof in een verklaring.

De advocaat van PowNed noemt het opmerkelijk dat in de verklaring met geen woord wordt gerept over de eerdere uitspraak van de rechter. 'We denken dat het OM niet voor niets eerder niet wilde vervolgen. Er was sprake van een misstand: een burgemeester die zich steeds in een kwetsbare positie blijft plaatsen. Als een burgemeester chantabel is, is dat zeer relevant.'