Wilders tussen de buitenlandse pers in Spijkenisse.
Wilders tussen de buitenlandse pers in Spijkenisse. © ANP

Tv-recensie: NOS-item over Wilders in Spijkenisse was schadelijk en kwalijk

Julien Althuisius zag de NOS-verslaggeving van Wilders' uitstapje naar Spijkenisse

Zelfs Wilders vond de verhouding PVV'ers-journalisten in Spijkenisse wat scheef. Maar de NOS zag een massa.

Het zal u niet zijn ontgaan dat zaterdag Geert Wilders zijn verkiezingscampagne begon in Spijkenisse. Volgens mensen die aanwezig waren, onder wie verslaggevers van deze krant, waren er maximaal 150 PVV-aanhangers en minstens evenveel journalisten, beveiligers, politieagenten en agenten in burger.

'En, zoals we van hem gewend zijn, kreeg hij veel aandacht.' Je meent het

Reactie NOS

De NOS heeft op de eigen website maandagmorgen een reactie gegeven op de kritiek. 'Iedereen die zich erover verbaast dat wij meldden dat er een ongekende belangstelling was, heeft natuurlijk gelijk.'

Volgens de NOS was deze bijeenkomst echter veel hectischer dan bijeenkomsten in het verleden: 'Dat hebben we geprobeerd te omschrijven, maar daar hadden we dus andere woorden voor moeten kiezen.

Lees de hele reactie hier

Toch was Wilders' campagnestart die avond de opening van het NOS Journaal van 20.00 uur. 'Vanochtend ging PVV-leider Geert Wilders voor het eerst op campagne, het land in, naar Spijkenisse', vertelde presentator Jeroen Overbeek. 'En, zoals we van hem gewend zijn, kreeg hij veel aandacht.' Je meent het.

In het item sprak NOS-verslaggever Michiel Breedveld van 'vele fans' en deed daar nog een schepje bovenop: 'Een ongelooflijke mensenmassa is hier op afgekomen.' 'Ongekend', noemde Breedveld het.

Zelfs als je de massaal toegestroomde (inter)nationale pers en alle beveiliging zou meetellen, dan nog was er bij lange na geen sprake van een 'ongelooflijke mensenmassa'. Een echte mensenmassa was bijvoorbeeld wel op de been bij de zorgmanifestatie op het Malieveld in Den Haag, met lijsttrekkers van de SP, GroenLinks en de PvdA. Daar kwamen minstens zesduizend mensen op af. Dat nieuws moest het doen met anderhalve minuut, na de dik zes minuten gratis zendtijd voor de Wilders-campagne.

Wat er zaterdagavond gebeurde op het NOS Journaal is schadelijk en kwalijk. Schadelijk omdat in een tijd dat de media zo onder een vergrootglas liggen en van alle kanten onder vuur worden genomen, juist een onafhankelijk, groot journalistiek instituut als de NOS zo'n grote flater slaat - ongeacht of die nou het gevolg is van een journalistieke fout of van de angst te worden verweten niet genoeg aandacht te besteden aan de PVV.

Kwalijk omdat de 1,8 miljoen mensen die naar het journaal keken voor de gek zijn gehouden. Anders dan zijn voorbeeld Trump hoefde Wilders zich niet in te spannen om zijn alternatieve feiten bij een groot publiek aan de man te brengen; dat deed de NOS al.

Kwalijk omdat de 1,8 miljoen mensen die naar het journaal keken voor de gek zijn gehouden

RTL Nieuws deed het anders. Pas na de opening van hun uitzending van 19.30 uur over hoe robots mensen overbodig kunnen maken, kwam het bezoek van Wilders aan bod. 'Daar kwamen PVV-stemmers, maar vooral veel journalisten op af' luidde presentator Daphne Lammers het item in. 'De aftrap van de campagne van Wilders', deed Roel Geeraedts vanuit Spijkenisse verslag, 'is vooral een mediacircus'. Geeraedts sprak Wilders kort. 'Ik heb gelukkig ook heel veel mensen uit Spijkenisse gezien, maar...' zei Wilders. 'Niet alleen maar journalisten', vulde Geeraedts aan. Waarop Wilders lacherig antwoordde: 'De verhouding had iets anders mogen zijn.' Daar, hij zei het gewoon zelf.

De NOS had Geert Wilders trouwens ook gesproken. Breedveld vroeg om een verklaring voor de recente daling van de PVV in de peilingen. Wilders antwoordde dat ze op 15 maart iedereen zullen verrassen. Dat moeten we natuurlijk nog maar zien. Wat Wilders daarna zei, werd diezelfde avond, in diezelfde uitzending al bewaarheid. 'Geloof niet alles wat u, deels  zelf, de ether in gooit.'

Lees ook:

Bang om te worden ontmaskerd als elitaire fopjournalist
Zo krijg je het meest kritiekloze interview aller tijden. Lees hier de column van Peter Middendorp over twee interview met Geert wilders (+).

'De NOS ligt continu onder een vergrootglas'
Na zijn overstap van RTL naar de NOS is het Journaal beslist alerter geworden. Maar die laagdrempelige reportages, moet dat nou? Lees hier het hele interview met Marcel Gelauff (+), de hoofdredacteur van het NOS Journaal.

Linkse NPO negeert 'de gewone man'
Daar gaan we weer, was het gevoel in Hilversum na de oproep van NPO-baas Shula Rijxman het geluid van 'de gewone man' meer te laten horen op de drie publieke zenders. Maar de NPO kan niet genoeg de straat op gaan (+).

Volg en lees meer over:

Reacties (54)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • hodkovice -
  En dan zijn er nog steeds mensen die vinden dat de media links zijn. Links?? Ik zie, hoor en lees de laatste jaren vrijwel uitsluitend rechtse praatjes in de media. De Wilders-aanhang wordt royaal bediend. Het is 10x de Telegraaf, waar je ook kijkt. Oja, gelukkig is er af en toe nog een onafhankelijk geluid te horen bij de commerciële omroep.
 • MJacobs52 -
  NOS item mag met recht als nepnieuws worden gekwalificeerd. Beter halen ze Paul Wilders eens voor de camera.
 • crit -
  Heer Althuisius trapt in dezelfde val want zowel in VK als NRC stond dat de opkomst bij de mailievelddemonstratie plm 2000 bezoekers trok. Dat artikel van de betrokken redacteur was een juweeltje: het idee van een massademonstratie, foto's van kinderen van drie met een bord, enige duizenden aanwezig (niet gelogen want wat is dat precies). Voorbeeld voor school journalistiek. Volgende dag in VK bepaald naar 2000. Nu laat de heer Althuisius zich juist ook kennen door te spreken van 8.000 bezoekers terwijl geen enkel media tot dat aantal komt. Hij maakt zelfde fout als diegene die hij verketterd.
 • Pixel -
  Zeer waarschijnlijk komt de PVV niet in de regering. Maar wat dan? Een zeven partijen kabinet? Dat struikelt al voordat de bordesscene heeft plaats gevonden. En wie spint daar weer garen bij? Juist, de PVV. Alleen de linksmens kan willens en wetens niet inzien dat er andere tijden zijn aangebroken.
 • Anyone -
  Het doet pijn hè. Dat de media steeds meer gepasseerd kan worden, omdat ze als doorgeefluik niet meer nodig zijn; omdat ze als doorgeefluik té manipulerend zijn, en er veel nepnieuws de ronde doet. Hoe schakel je als journalist jezelf uit (?), door oneerlijke partijdigheid. Wordt het verdwijnen van onafhankelijke pers als een gemis ervaren (?), welnee, diezelfde pers heeft zich zó misdragen, dat iedereen hun afnemende macht als 'n verademing ervaart. Ooit werden corrupte rechters en corrupte advocaten bijna door Napoleon helemaal afgeschaft. Een nieuwe Napoleon schaft de 'Lügenpresse' af.
 • lml Mantel -
  termen als schadelijk en schandelijk zijn volledig misplaatst, dit is flauw en slap geklets.
 • wim fransdonk -
  Ach, meneer Althuisius, ik vind de massale opkomst van PVV-stemmers op 15 maart net een stukje belangrijker dan een groep sympathisanten in Spijkenisse. Net als in de liefde is het voorspel natuurlijk leuk, maar daarna komt de explosie!
 • dalen293 -
  Kleinzielig stukje dat de benepenheid van links accentueert.
 • Roezepoes -
  @vk-lezer-1: De PVV is niet een partij die je op links of rechts kan projecteren. Veel standpunten van de PVV zijn links te noemen andere weer rechts. Omdat de PVV geen ideologisch gestuurde partij is, maakt de PVV een bedreiging voor links en rechts. En juist de linkse media establishment is als de dood voor deze PVV, immers alle ten onrechte toegeëigende privileges dreigt ze worden afgenomen. De PVV laat het belang van het volk prevaleren zoals: een baan hebben, zorg, pensioenen etc. Maar de prioriteiten van de huidige regering(en) ligt niet bij het eigen volk!, maar buiten Nederland.
 • Pasquillus -
  Het NOS-journaal is al jaren een puike propaganda-machine voor Wilders, en is dat ook geworden voor nieuwe rechts-populistische clubjes, mits die luid, schaamteloos en simpel schreeuwen. Daarmee is de trieste kern van het NOS-journaal weergegeven: oppervlakkig, relgericht, geen substantie, geen kennis van zaken en dat alles ook nog eens in slordig Nederlands. Kortom, een slecht journalistiek "product", geen waar voor het vele geld. Dat kan en moet veel beter. Kijk eens naar bijv. de ARD [20.00 uur journaal en Tagesthemen].