Dennis van dierenwinkel Ambulia, uit de serie Schuldig.
Dennis van dierenwinkel Ambulia, uit de serie Schuldig. ©

Makers documentaireserie Schuldig verkozen tot Journalist van het Jaar

De documentairemakers Sarah Sylbing en Ester Gould zijn gekozen tot Journalist van het Jaar 2016. Ze krijgen die prijs voor hun zesdelige tv-serie Schuldig. Dat heeft journalistenvakblad Villamedia donderdagmiddag bekendgemaakt.

Kijk verder: Schulden

Als je eenmaal schulden hebt, kom je er heel moeilijk vanaf. De Human-documentaireserie Schuldig laat zien dat mensen in de Amsterdamse Vogelbuurt in steeds diepere problemen komen. Ook omdat de aanpak faalt.

Volgens de jury zijn Sylbing en Gould er knap in geslaagd de abstracte schuldenproblematiek inzichtelijk maken. Ze zijn uitmuntende verhalenvertellers, met oog voor fascinerende hoofpersonen: 'Ze maken van mensen karakters, geen karikaturen.' 

In de serie volgt het duo enkele bewoners van de Amsterdamse Vogelbuurt, onder wie Dennis, die een zieltogende dierenwinkel runt, en Ditte, die na een societyleven op Ibiza door kanker en creditcardschulden is afgegleden. Het publiek ziet hoe zij worden geholpen door professionals, zoals hulpverlener Paul en wethouder Arjan (Vliegenthart). Zelfs voor deurwaarder Ed krijg je sympathie, als de maaksters met hem op pad gaan. Hij blaast de meeste ontruimingen op de valreep af.

Dit is voor ons een hele verrassing en een hele eer

Esther Gould

Dennis' vriendelijke praatje vult weer een gaatje

Met zijn optreden in de veelgeprezen documentaireserie Schuldig heeft Dennis van de dierenwinkel duizenden harten gestolen. De steunbetuigen stromen binnen. Betekent dit de redding van zijn zaak? De volkskrant ging op bezoek. (+)

Sylbing en Gould zijn een jaar bezig geweest met het voorbereiden van Schuldig. Zes maanden lang liepen ze met twee cameraploegen door de wijk. Ze hebben 163 draaidagen gehad; dat is extreem veel voor een documentaire. Dat was nodig omdat ze een programma wilden maken als de Amerikaanse dramaserie The Wire, vol perspectiefwisselingen en innemende personages.

De afleveringen van Schuldig trokken afgelopen najaar gemiddeld een miljoen kijkers, de maaksters kregen veel lof van tv-critici. Daar bleef het niet bij: naar aanleiding van de serie organiseerde omroep Human vijf debatten, 'Schuldig on tour', waarin de hoofdpersonen in debat gingen met politici en andere betrokkenen. Sommige schuldenaren hebben hun leven dankzij de serie op de rails gekregen. Bij de dierenwinkel van Dennis stroomden de steunbetuigingen en bestellingen binnen.

Dramaseries

Tv-recensie: literaire docusoap Schuldig is luchtig én gelaagd

Hannah Bervoets besteedde aandacht aan de serie in de tv-recensie: 'De docuserie Schuldig is ontroerend en doortastend maar stemt soms ook wat mismoedig.' Lees hier de hele column. (+)

In een eerste reactie zei Gould: 'Dit is voor ons een hele verrassing en een hele eer. We hebben veel stijlelementen ontleend aan dramaseries, maar ons onderwerp en onze research zijn heel journalistiek.' 

Tot de genomineerden behoorden ook de onderzoeksjournalisten Ton van der Ham en Norbert Reintjes van Zembla en Volkskrant-correspondent Ana van Es. De jury prees haar omdat ze 'niet alleen zoekt naar de grote en kleine verhalen, maar ook naar nieuwe manieren om die te vertellen'. Vorig jaar won Bas Haan (Nieuwsuur) deze vakprijs.