Hoe voeden we 10 miljard monden in 2050? De Volkskrant zoekt het de komende maanden uit in 'De Voedselzaak'
© de Volkskrant

Hoe voeden we 10 miljard monden in 2050? De Volkskrant zoekt het de komende maanden uit in 'De Voedselzaak'

Onder de noemer De Voedselzaak maakt de Volkskrant de komende maanden verhalen, in de krant en online, over de vraag: hoe voeden we 10 miljard monden in 2050? Hoofdredacteur Philippe Remarque legt uit waarom dit onderwerp belangrijk is voor de Volkskrant.

In 2050 wonen naar verwachting bijna 10 miljard mensen op aarde. De grootste bevolkingsexplosie vindt plaats in Afrika. Dat is toevallig ook het continent waar klimaatverandering het hardst toeslaat: woestijn, droogteperioden en overstromingen. Meer mensen dus op minder vruchtbare grond. Hoe moeten al die monden straks worden gevoed?

Aan dit complexe vraagstuk besteedt de Volkskrant dit jaar extra aandacht in De Voedselzaak, een onlineproject met publicaties in de krant, dat vandaag begint. Het is goed als een redactie ook voorbij de hectiek van de nieuwsstroom kijkt en ontwikkelingen op lange termijn onderzoekt. Hoe zorgt Afrika dat het meer voedsel gaat produceren en minder afhankelijk wordt van import en buitenlandse multinationals?

In ons comfortabele land verliezen we de voedselproblemen in het buurcontinent makkelijk uit het oog, terwijl we er in feite veel mee te maken hebben. Dat zal deze reeks ook belichten. Zonder ingrijpen wordt koffiedrinken straks moeilijker, kan chocola onbetaalbaar worden en blijven Afrikanen - verdreven door armoede of klimaatverandering - aan de poort van Europa rammelen.

Voor u denkt dat het louter ellende wordt: in Afrika wordt al volop gewerkt aan oplossingen. Modernisering van de landbouw, investeringen in irrigatie, duurzame energie, waterbeheersing of klimaatbestendige gewassen. In een serie reportages zullen we die veelbelovende ontwikkelingen laten zien. Maar we staan ook stil bij de keerzijden ervan, zoals milieuschade of strijd om land.

De Nederlandse consument heeft een grote impact op het dagelijks bestaan in Afrika. Door bijvoorbeeld de prijs van ons eten in de supermarkt, de mineralen in onze smartphones en de herkomst van onze T-shirts. Daarom proberen we voedselketens en productieprocessen te analyseren. Waar en hoe kan het beter?

Interessante kwesties, vind ik. In De Voedselzaak willen we ze voor u inzichtelijk maken. Ik hoop dat u er plezier aan beleeft.

Philippe Remarque, hoofdredacteur


Hoe voeden we 10 miljard monden in 2050?

In Senegal is het nu eigen rijst eerst
Loop je op de markt in Senegal, dan liggen daar uien uit... Noord-Holland. En ook rijst hebben de Senegalezen jarenlang uit het buitenland geïmporteerd. De regering spoort boeren en importeurs nu aan om rijst binnen de eigen landsgrenzen te verbouwen. En met succes. Lees de reportage met indrukwekkende dronebeelden. 

Ontdek de (angstaanjagende) feiten
Over dertig jaar zijn er 10 miljard mensen op aarde, en dat is een probleem. Want hoe gaan we al die monden voeden? In deze verhelderende datavisualisatie zetten we de (angstaanjagende) feiten uiteen.

Veel meer boeiende producties over de toekomst van voedsel
Vlees waar geen dier aan te pas is gekomen, een pleidooi voor efficiënte landbouw (en dus tegen de bio-boerderij), een uiteenzetting waarom Azië wel zichzelf wist te voeden en Afrika niet, en nog veel meer stukken vindt u op onze speciale projectwebsite