Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Volkskrant Avond: diplomatieke spanning met Turkije loopt op en hoe Macron niet-boze burger op de been krijgt

Goedenavond. De diplomatieke spanning tussen Nederland en Turkije loopt verder op. De Turken zijn vastbesloten om in Nederland campagne te voeren voor het Turkse referendum, maar Den Haag zit daar niet op te wachten. Verder in de Volkskrant Avond: hoe Frankrijk de niet-boze burger op de been krijgt en de jacht op AkzoNobel.

Het nieuws van vandaag

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

Diplomatieke spanning met Turkije loopt rap op wegens bezoek ministers     
De toch al stroeve relatie met NAVO-bondgenoot Turkije staat wederom onder druk. De diplomatieke spanningen zijn donderdag hoog opgelopen nadat de Turkse regering glashelder heeft gemaakt dat het vastbesloten is om binnenkort in Nederland campagne te voeren voor het aankomende Turkse referendum. PVV-leider Geert Wilders wil dat de Tweede Kamer terugkomt van reces.

Tusk herbenoemd tot EU-president ondanks fel Pools verzet   
EU-president Tusk is donderdagmiddag door de Europese regeringsleiders herkozen voor een tweede termijn. Het felle verzet en de dreigementen van de Poolse premier Szydlo tegen de herbenoeming van haar landgenoot, maakten geen indruk op de andere 27 regeringsleiders.

Politie en OM hebben toegang tot 3,6 miljoen versleutelde berichten van criminelen        
De Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie (OM) hebben recent toegang gekregen tot 3,6 miljoen berichten die criminelen met speciale telefoons versleuteld naar elkaar stuurden. Justitie noemt het ontsleutelen van de berichten een grote doorbraak in 'vele tientallen' onderzoeken naar onder meer drugshandel, liquidaties, moordpogingen en gewapende overvallen.

Tempeliersgrot opnieuw wereldnieuws; gevalletje doorgeefjounalistiek      
En toen waren de foto's van Michael Scott, bruidsfotograaf uit Birmingham, opeens wereldnieuws. In de bossen bij het gehucht Beckbury, in het graafschap Shropshire, fotografeerde Scott iets ongelooflijks: een onderaards gangenstelsel dat nog moet zijn gebruikt door de Tempeliers, die illustere gewapende kloosterorde die beroemd werd door De Da Vinci Code.

Video van de dag

Luister even goed, nee, echt even heel goed. Want de grondtoon is nu 440 Hertz en de vraag is of we daar wel blij mee moeten zijn.

Vanavond op tv

In What The Hague?! onthult AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis hoe hij iemand 'premier kan maken' (NPO 3, 21.00 uur). Keuringsdienst van Waarde onderzoekt de carpaccio die in Nederlandse restaurants wordt geserveerd (NPO 3, 20.30 uur). En op Net 5 ziet u twee keer Tim Burton: de zuurstokfantasie van Alice in Wonderland (20.30 uur) en het vampierverhaal Dark Shadows (22.40 uur). Meer tv-tips vindt u hier.


Morgen in de krant

Macrons En Marche! krijgt niet-boze Fransman op de been  
Politicus Emmanuel Macron stampte in korte tijd En Marche! uit de grond: een beweging los van de gevestigde partijen die de Franse politiek zo lang domineerden. Pro-Europees, optimistisch en vriendelijk. Een verademing, vinden aanhangers. (+)

Amerikaanse bedrijvenjacht is nog niet over               
Mogelijk willen Amerikaanse bedrijven nog snel hun slag slaan in Europa voordat het te laat is. Nu de Amerikaanse president en Europese politici het nieuwe evangelie van het economisch nationalisme preken, kunnen ze niet langer wachten. Nog geen drie weken nadat Kraft Heinz een poging deed Unilever over te nemen, tracht een ander Amerikaans concern PPG een ander icoon van het Nederlandse bedrijfsleven op te kopen. (+)

Baudet trekt ten strijde tegen het partijkartel         
Thierry Baudet presenteert zich als het intellectuele alternatief voor Geert Wilders. Daarmee lijkt hij - als een van de weinige nieuwelingen - een Kamerzetel te kunnen bemachtigen. Op campagne in PVV-gebied. (+)

Fotografische roadmovie door Amerika in verbijsterende kleuren       
De twee fotografen William Eggleston en Alec Soth brengen vooral de zuidelijke Verenigde Staten minutieus in kaart. Twee grote exposities volgen het leven langs de Amerikaanse weg. Een fotografische roadmovie in verbijsterende kleuren en details. (+)

Jongerenklooster of hennepkwekerij? Boerderij zoekt nieuwe bestemming        
Een modern klooster voor gestresste jongeren, dat zou Jozka Vuure uit Deventer willen maken van de oude boerderij in het Overijsselse buurtschap Stegeren. Hij ziet het helemaal voor zich: in de stallen kunnen slaapzalen komen, de schuur kan worden gebruikt als brouwerij voor een eigen kloosterbiertje, het woonhuis kan een plek worden voor meditatie en contemplatie. (+)

Aaf Brandt Corstius: Nederlands' enige vrouwenzender heeft toch iets deprimerends
Er zijn meer dingen die ik leuk vind dan trouwjurken en puppy', schrijft Aaf Brandt Corstius. (+)