Hackende afpersers eisen deel van zwart geld in Liechtenstein
© REUTERS

Hackende afpersers eisen deel van zwart geld in Liechtenstein

Klanten van een bank in Liechtenstein zijn het slachtoffer geworden van afpersers die hebben ingebroken in het computersysteem van de bank. De hackers eisen dat de rekeninghouders een deel van hun geld bij de bank afstaan. Doen ze dat niet, dan dreigen zij de gegevens over te dragen aan de fiscus en de media. Volgens de Duitse pers zou het om politici, acteurs en zeer rijke mensen gaan.

Het gaat om de Valartis Bank in Liechtenstein, die in handen is van een Chinees concern. Het dwergstaatje, dat ingeklemd ligt tussen Zwitserland en Oostenrijk, heet een toevluchtsoord te zijn voor mensen die geld te verbergen hebben.

De bank, die ruim drie miljard euro van klanten uit twintig landen beheert, maakte afgelopen week bekend dat hackers in het computersysteem hadden ingebroken. Maar daarbij zouden ze alleen maar betalingsopdrachten van vóór mei 2013 in handen hebben gekregen - geen rekeningoverzichten.

Als u tien procent van uw tegoeden aan ons betaalt, is de zaak zonder verdere schade afgedaan

In e-mails aan klanten van de bank zeggen de hackers dat ze wel degelijk over alle gegevens van de rekeninghouders beschikken. 'Als u tien procent van uw tegoeden aan ons betaalt, is de zaak zonder verdere schade afgedaan', zeggen ze volgens Duitse media in de mails. Het geld moet in bitcoins worden overgemaakt, zodat de ontvanger niet valt te traceren.

Het is voor zover bekend voor het eerst dat klanten met zwart geld op deze manier worden afgeperst. Het is wel eerder voorgekomen dat voormalige bankmedewerkers informatie over geheime rekeningen toespeelden aan de fiscus.

In 2010 stuitte de Duitse fiscus op ruim duizend gevallen van belastingontduiking

In 2010 kwamen klanten met geheime rekeningen bij banken in Zwitserland en Liechtenstein in de problemen nadat de Duitse belastingdienst cd's met allerlei bankgegevens had gekocht van een voormalige bankmedewerker. Uiteindelijk leverde die operatie de Duitse fiscus ruim anderhalf miljard euro op aan naheffingen en boetes.

Twee jaar later kocht de Duitse belastingdienst nog eens een aantal cd's met gestolen informatie over rekeninghouders bij de Zwitserse bank UBS. Daarbij stuitte de fiscus op ruim duizend gevallen van belastingontduiking.