Huib Bruynzeels.
Huib Bruynzeels. ©

Dit is de man achter anti-NOS-blog: 'Maar ik doe geen zaken met Rusland'

Huib Bruynzeels: Blik op NOS Journaal

Wie zit er toch achter het blog Blik op NOS Journaal? De toon is opvallend pro-Russisch en Nederlandse media - de NOS in het bijzonder - moeten het structureel ontgelden. De teneur: 'Anti-Russische hysterie neemt bizarre vormen aan.' De schrijver beschuldigt presentatoren, journalisten en ministers van censuur, vooringenomenheid en leugens.

De afgelopen drie jaar heeft Blik op NOS Journaal een trouwe schare lezers opgebouwd, ongeveer vijf- tot tienduizend per maand. Het best gelezen stuk trok 23 duizend bezoekers. Aspirant-politicus Thierry Baudet volgt het blog en retweet af en toe stukken naar zijn ruim 26 duizend volgers. Daarmee heeft de schrijver van het blog, die nergens zegt wie hij is, een aardig bereik en bijbehorende invloed met zijn pro-Russische berichtgeving.

Als de Volkskrant zijn identiteit achterhaalt, is hij bereid tot een gesprek. Het blijkt om Huib Bruynzeels (49) te gaan. Hij is opgeleid als econoom en belandde ruim twintig jaar geleden in de im- en export van bloemen. Hij koopt ze in Ecuador en verkoopt ze vooral aan Duitsland en Oostenrijk. Zijn interesse voor Rusland kreeg hij onder anderen van zijn vader, die vloeiend Russisch sprak. En dus besloot Bruynzeels zelf jaren geleden om ook de taal te leren. Een jaar of acht deed hij erover. Inmiddels spreekt hij die vloeiend en bezoekt hij Rusland regelmatig.

Brandstichting

Dat is mijn omroep. Die wordt ook van mijn geld gemaakt

Zijn blog begon Bruynzeels in 2014, na een bloedbad in Odessa waarbij 48 pro-Russische activisten de dood vonden. Het vakbondsgebouw waarin zij verbleven werd doelbewust in brand gestoken. Volgens hem deden de Nederlandse media nauwelijks verslag van deze 'moordpartij' door Oekraïners.

Bruynzeels is geen gefrustreerde boze man, die eenzaam z'n blogjes tikt. Hij wil gewoon schrijven wat er 'echt gaande is in Rusland en Oekraïne.' Want wat hij bij de NOS, RTL ziet en leest in de Volkskrant en NRC Handelsblad is alleen maar 'morbide, paranoïde stellingname tegen Rusland'. 'Waarom schrijven alle media over de annexatie van de Krim door Rusland en heeft niemand het over de hereniging? Tot 1954 hoorde het gewoon bij Rusland.' Dat 'staatstelevisie' NOS zijn belangrijkste mikpunt is, is logisch, zegt Bruynzeels. 'Want dat is mijn omroep. Die wordt ook van mijn geld gemaakt. En ik ben niet tevreden.'

Wat is waar over Russische beïnvloeding in Nederland?

De Russen zouden onze verkiezingen beïnvloeden, zelfs de geheime dienst waarschuwt voor ze. Maar wie goed kijkt wat ze doen, ziet ook desinformatie over de Russische desinformatie. De Volkskrant doet een poging om de informatiekluwen te ontwarren.

Omdat hij de Nederlandse media niet meer vertrouwt, heeft hij nu zijn eigen informatiekanalen, via YouTube en Russen en Oekraïners die hij zelf spreekt. Maar zijn belangrijkste bron is de Russische staatstelevisie. Hoe hij dan weet dat zij in tegenstelling tot de NOS wel de waarheid presenteren? 'Ze komen een stuk overtuigender over.'

Bruynzeels wil wel benadrukken dat hij 'geen enkel belang' heeft. 'Ik doe geen zaken met Rusland.' Hij is ook helemaal niet altijd een fan van Poetin geweest. 'Sterker nog, ik vond hem vreselijk.' Tot hij veel Russische televisie ging kijken. 'Dan krijg je toch een heel ander beeld van zo'n man.'