De Drie Apps van de Week: Walking with Dinosaurs, Van Gogh en Whydonate
© THINKSTOCK

De Drie Apps van de Week: Walking with Dinosaurs, Van Gogh en Whydonate

Volkskrant.nl zet elke zondag de leukste, handigste en meest informatieve apps voor u op een rijtje. Deze week: poseren met dino's, poetsen met Van Gogh en doneren met mate.

Poseren met dino's
De BBC heeft afgelopen week een app uitgebracht die aansluit op de populaire serie Walking with Dinosaurs. De app laat je een foto maken waarop met behulp van augmented reality een levensgrote dinosaurus wordt geprojecteerd, zodat je met de prehistorische wezens kunt poseren. Vervolgens kun je de kleuren en de belichting aanpassen, en het kiekje delen via Twitter of Facebook. Daarnaast is er een zogenoemde Adventure-modus, waarbij je de virtuele dino's door je huiskamer kunt laten lopen. En verder geeft de app interessante informatie over een aantal minder bekende dinosauriërs.

De serie 'Walking With Dinosaurs' is al oud, waarom nu pas een app? De BBC komt later dit jaar met een 3D-film naar aanleiding van de serie, en de app moet het publiek daar alvast warm voor maken. De app is gratis te downloaden uit de App Store van Apple en de Google Play Store. Bij een test op de apparaten van Apple bleek de app echter niet goed te werken, en verschenen er een hoop foutmeldingen. Hopelijk weet de BBC dat nog te fiksen.

Walking with Dinosaurs: Photo Adventure
App Store
Google Play
Gratis

Poetsen met Van Gogh
Wie altijd al eens Vincent van Gogh heeft willen aanraken - althans, zijn schilderijen - kan nu zijn lol op met de nieuwste app (voor tablets) van het Van Gogh Museum. Daarmee kun je de geheimen van de werkwijze van 19de eeuwse schilder zelf ontrafelen door verf weg te poetsen, vernislaagjes te verwijderen of de oorspronkelijke kleuren op de doeken terug te halen. Zo kun je redelijk gedetailleerd zien wat er onder de verf zit en hoe het kunstwerk tot stand is gekomen. Ook wordt er informatie gegeven over de compositie.

Je hoeft echter geen detective te zijn om de werkwijze van Van Gogh te ontdekken - je kunt namelijk niet vrijelijk over de virtuele schilderijen wrijven. In plaats daarvan zijn de interessante plekken van tevoren al bepaald, zodat je er slechts op hoeft te tikken, of een schuifje naar links hoeft te swipen. Dat maakt de app vrij beperkt. Bovendien zijn er nog maar drie schilderijen te bekijken. Het van Gogh Museum zal de app de komende twee jaar echter regelmatig uitbreiden met nieuwe werken. Ondanks de beperkingen is dit een interessante app voor wie meer van Van Goghs werken wil zien dan alleen de hedendaagse buitenkant.

Touch Van Gogh
App Store
Google Play
Gratis

Doneren met mate
Wellicht voor velen een herkenbare situatie: de Haarlemse ondernemer Daniel Boham (31) werd ruim een jaar geleden op straat aangesproken met de vraag of hij donateur wilde worden van een goed doel. Hij wilde liever geen vaste donateur worden, maar was wel bereid om een kleine eenmalige donatie te geven. Dat bleek ter plaatse echter niet mogelijk. Niet van deze tijd, dacht Boham. Samen met Niels Corver (25) ontwikkelde hij daarom de app Whydonate, die afgelopen week is uitgekomen. Daarmee kun je snel en gemakkelijk een goed doel en een eenmalig bedrag selecteren.

Het project is op dit moment in de pilot-fase, en er zijn 50 goede doelen om uit te kiezen, variërend van bekende grote doelen als Stichting Vluchteling en Natuurmonumenten tot kleinschalige lokale initiatieven. Dat aantal zal ongetwijfeld nog worden uitgebreid. Wie een donatie heeft geschonken kan dat via de app gemakkelijk op sociale media kenbaar maken, om andere mensen mogelijk te inspireren tot het doen van een gift. En voor wie wel graag wat wil geven, maar geen idee heeft hoeveel en aan welke organisatie, is er een functie waarbij je je smartphone kunt schudden om een willekeurig doel en een willekeurig bedrag tevoorschijn te toveren.

Whydonate
App Store
Google Play
Gratis