John de Mol
John de Mol © GETTY

'De Mol biedt Sanoma 373 miljoen voor heel SBS'

Televisieproducent John de Mol zint op een volledige overname van tv-bedrijf SBS. Hij heeft het Finse mediaconcern Sanoma voorgesteld om diens belang van 67 procent voor 373 miljoen euro over te nemen. Dat meldt Het Financieele Dagblad aan de hand van bronnen rond De Mol, Sanoma en SBS.

De Mol zou met een overname volledig grip krijgen op SBS. De televisieproducent is bereid bijna 25 keer de verwachte brutowinst van 21 miljoen van SBS over 2013 te betalen. Het bod waardeert het bedrijf op 520 miljoen euro, zo blijkt uit een brief die al vorige maand is verstuurd aan de Sanoma-top. Het Finse concern schiet er per saldo 373 miljoen mee op.

Sanoma: SBS voor ons zeer belangrijk
Voor zover bekend heeft Sanoma niet op het voorstel gereageerd. In september liet het bedrijf aan de Volkskrant weten dat het niet van plan is om haar meerderheidsbelang van de hand te doen. Sanoma-woordvoerder Robin Janszen: 'We zien SBS als een zeer belangrijk element in onze transformatiestrategie om onze positie als leidend 'multichannel-mediahuis' met een sterk digitaal portfolio uit te bouwen.'

De Mol sprak half september in het programma RTL Late Night al over zijn wens om heel SBS in handen te krijgen.