Somberman zit met een probleem: welk pak trekt hij aan?
© de Volkskrant

Somberman zit met een probleem: welk pak trekt hij aan?

Somberman

Somberman zit met een probleem. Of beter gezegd: hij zit, ligt en staat ermee. Op zichzelf is dat niet erg. Hij is liever een probleem rijk dan een probleem arm.

Wat is het probleem? Als hij straks de straat opgaat om een frisse fijnstofneus te halen, zal hij dan een nieuw of een oud pak aantrekken? Alles in hem neigt ertoe een oud versleten pak aan te trekken, maar iets tegendraads in hem doet hem de voorkeur geven aan een nieuw pak. Trouwens, zo nieuw is dat pak niet. Het hangt al drie jaar in zijn garderobe.

'Wat heb je een mooi pak aan, Somberman,' zegt de kennis

Dus trekt hij zijn nieuwe pak aan. Onwennig hangt het om zijn leden. Zal je zien dat hij op straat kennissen tegenkomt. En ja hoor, daar heb je er al een. 'Wat heb je een mooi pak aan, Somberman,' zegt de kennis. 'Vind je?' zegt Somberman en loopt door.

Complimenten is wel het laatste dat hij kan gebruiken. Geprikkeld loopt hij terug naar huis. Na enig maar niet te lang nadenken trekt hij het pak uit, haalt het door het stof in zijn huiskamer en zet de schaar erin. Van het mooie nieuwe pak blijven slechts wat rafelige, gescheurde, stukgeknipte stukken stof over. Hij gooit ze niet weg, maar bewaart ze als souvenir aan slechte tijden.