De politie doet onderzoek naar de toedracht van de schietpartij op de Reynolds High School in Troutdale.
De politie doet onderzoek naar de toedracht van de schietpartij op de Reynolds High School in Troutdale. © REUTERS

Sinds Newtown al 74 schietpartijen op scholen VS

Sinds de dramatische schietpartij op een basisschool in Newtown in december 2012, hebben zich nog minstens 74 schietincidenten voorgedaan op Amerikaanse scholen. Dat heeft Everytown for Gun Savety berekent, een beweging die strijd voor een einde aan het wapengeweld.

Volgens de organisatie komt dat neer op 1.37 schietpartijen per schoolweek. Op de Sandy Hook school in Newtown schoot een 20-jarige jongen anderhalf jaar geleden 20 kinderen, 6 medewerkers en zichzelf dood. Gisteren had de 74ste schietpartij plaats op een middelbare school in Troutdale. Daarbij kwamen een student en de schutter om het leven.

Uit het onderzoek blijkt dat bij minstens de helft van de schietpartijen tenminste één dode is gevallen. Drie van de vier schutters zouden hun wapen vanuit hun eigen huis hebben meegenomen.

Op een graphic in The Washington Post is bovendien goed te zien dat de schietpartijen in het gehele land plaats hadden. In totaal werden 31 Amerikaanse staten getroffen door een of meerdere schietincidenten op scholen. De staat Georgia is met 10 incidenten koploper, gevolgd door Florida (7) en Tennessee (5).

Obama wil gewetensonderzoek
Volgens de Amerikaanse president Barack Obama is het de hoogste tijd voor een nationaal gewetensonderzoek over geweld met vuurwapens. 'Dit wordt stilaan de norm en we nemen deze feiten voor lief. En dat vind ik beangstigend, zeker als ouder', aldus Obama.

Hij vindt het beschamend dat er in de VS nog steeds geen strengere regels zijn tegen wapenbezit. 'We zijn het enige ontwikkelde land ter wereld waar deze incidenten mogelijk zijn en waar ze bijna maandelijks voorvallen.' De president benadrukte dat het 'een van zijn grootste frustaties' is dat hij tijdens zijn presidentschap geen strengere wapenregels heeft kunnen doorvoeren in het Congres.