Winterkabeljauw met tomaat, kaas en pesto
© Marcus Huibers/de Volkskrant

Winterkabeljauw met tomaat, kaas en pesto

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: winterkabeljauw met tomaat, kaas en pesto (hoofdgerecht voor 4 personen).

Ingrediënten
olijfolie
600 g smaaktomaat, in plakjes
1,5 zoete ui, in halve ringen
peper en zout
500 g skrei (winterkabeljauw), in 8 plakken
1 rood pepertje, in ringen
150 ml witte wijn
125 g mozzarella, in plakken
125 g brie, in plakken
verse pesto

Het heeft ons tot op het bot verdeeld, met een kloof van hier tot ginder. Hoewel de ergste kou na de eerste dag wel uit de lucht was, bleef de spanning daarna nog dagenlang hangen, als een dralend kind dat geenszins van plan is om in te binden, zoals kinderen dat nou eenmaal doen.

Want welke kaas moet er nou op de ovenschotel met kabeljauw en tomaat? Mijn vrouw en ik, doorgaans het toonbeeld van echtelijke harmonie en eendracht, waren het gloeiend oneens. Zij stond op mozzarella, de zachte Italiaan die ondanks zijn stoere afkomst - want gemaakt van heuse waterbuffelmelk - wat slapjes kan smaken, zeker als hij gesmolten uit de oven komt.

Denk dus goed na hoe u de formatie van deze ovenschotel aanpakt

Zelf had ik een sterke voorkeur voor brie de meaux, de zacht stinkende, wit schimmelende Fransoos die agrarisch minderbegaafden een rolberoerte kan bezorgen, want rijpe brie in de mond betekent de stal in de neus.

Een mens moet wat te kiezen heb, ook na gisteren, juist na gisteren, nu we wakker worden in een totaal verdeeld politiek landschap. Denk dus goed na hoe u de formatie van deze ovenschotel aanpakt. Sluit u alle overige partijen uit, en kiest u voor één soort kaasbeleg (onder de spreuk 'eigen kaas eerst')? Gaat u voor gewapende vrede, met een tweepartijenstelsel dat evenredig doch strikt gescheiden over twee helften wordt verdeeld (onze wat ongelukkige oplossing, want mijn vrouw foeterde dat ze de briesmaak ook aan haar kant kon proeven)? Of kiest u toch voor een dakpancoalitie, met om en om plakjes brie en mozzarella naast elkaar, voor een breed gedragen eindresultaat?

Bereiding

Neem een hoge ovenschaal. Sprenkel wat olijfolie over de bodem en beleg met de helft van de tomaat, daarna met de helft van de ui en daarna met de kabeljauw. Kruid met zout en peper en beleg vervolgens met de rest van de ui, de rode peper en de rest van de tomaat.

Schenk de witte wijn erover, besprenkel nog eens met olie en kruid met zout en peper. Beleg tot slot met de kaas, in de gewenste samenstelling (mozzarella en/of brie). Bak het geheel 35 minuten in een oven op een temperatuur van 190 graden. Serveer in diepe borden, lepel ook wat van het bakvocht erbij en garneer met hier en daar een dotje pesto. Geef er aardappelpuree bij.

Reageren?