De Lily Blue van Liliac, 2014.
De Lily Blue van Liliac, 2014. ©

Wijn van de heuvels van Bram Stokers Dracula

Onno Kleyn drinkt een geurige Lily Blue uit Roemenië.

Lily Blue 2014, Liliac, Roemenië
8,95 euro op dovin.nl
prijs/ kwaliteit 8+

Een vleermuis op het etiket, wijnnamen als Crepuscul, 'schemering', en dan als herkomst Transsylvanië, het ontbreekt er nog maar aan dat er knoflook is toegevoegd aan de wijnen van het bedrijf Liliac. Een naam trouwens die vleermuis betekent, in het Roemeens.

Ja, in de heuvels waar Bram Stoker het duistere slot van graaf Dracula situeerde wordt wijn gemaakt. Miranda Beems, specialist in vineus Centraal- en Zuidoost-Europa, haalt er een assortiment van naar Nederland en ik proefde er een aantal. Niet alle wijnen van Liliac stonden me aan; juist de duurdere vond ik twijfelachtig. Maar zeker de witte Lily Blue bleek een aanrader.

Hij is gemaakt van feteasca regala en feteasca alba, geurige druivenrassen die hier al eeuwen groeien. Feteasca betekent jong meisje, maagd, dus dat past fijn in de vampierfantasieën. Daar houdt het duistere gedoe ook op: de wijn is bloemig, geparfumeerd bijna, aprilachtig fris en goedgemutst. Met zo'n zonnig glas in je hand kun je Dracula in zijn gezicht uitlachen. Lentewijn voor bij asperges en salades met kip, dat is het.

Nou goed, er mag wat knoflook bij, maar met mate.