Wanneer eet je in hemelsnaam individuele chocoladecake uit een mok?
©

Wanneer eet je in hemelsnaam individuele chocoladecake uit een mok?

Het nieuwe eten

Wat ze verzinnen, in de voedselindustrie!

En? Heeft u al een kant gekozen in de burgeroorlog over E-nummers? Sinds microbioloog Rosanne Hertzberger in deze krant de magnetronmaaltijd warm aanbeval - en Ekoplaza-minnend Nederland daar weer boos over werd - is het belangrijk dat u weet tot welk voedingsfort u behoort. En dat u ook een beetje munitie heeft in discussies aan de lunchtafel of in de familie-whatsapp.

Daarom: de mugcake. Het zompige cakeje in een mok zingt al jaren rond in foodiekringen. Daar heet het dan 'een snel en gezond ontbijtje', wat foodies is voor 'met havermout'. De mugcake is een uniek gerecht, omdat het een van de weinige gevallen is waarvoor gezondheidsfans de magnetron aanslingeren.

De mugcake van Dr. Oetker smaakt zo vlak als een kant-en-klare browniemix die nog even in de magnetron is gestopt

Maar nu is daar dus Dr. Oetker, met de E-nummervariant op de mugcake. 'Een lekkere verwennerij waar je warm van wordt!' Hierin geen havermout, maar wel E475, E471, E433, E500, E450, E415 en E330 - een excellente score op de schaal van Hertzberger. Het gebruiksgemak mag er ook zijn: doe het poeder in een mok, voeg daar melk aan toe en zet de mok een minuut in een magnetron. Er zijn, inderdaad, ingewikkelder manieren om een dampende cake op tafel te krijgen.

Dat proef je natuurlijk ook. De mugcake van Dr. Oetker smaakt zo vlak als een kant-en-klare browniemix die nog even in de magnetron is gestopt. En dan is er nog die existentiële kwestie: wanneer eet je in hemelsnaam een individuele chocoladecake uit een mok? Alleen als je net gedumpt bent en met een dekbed over je hoofd heel ongelukkig ligt te wezen. Tja, dan maakt die smaak natuurlijk óók niet meer uit.

Cijfer: 4