Eigenaar Arjan Smit in de keuken van het restaurant De Pronckheer.
Eigenaar Arjan Smit in de keuken van het restaurant De Pronckheer. © Marcel van den Bergh

Utrechts restaurant dat pionierde met 'ongewenste' zwaan en wildpluk sluit voorgoed

Het roemruchte streekrestaurant De Pronckheer in het Utrechtse Cothen gaat na bijna 25 jaar voorgoed dicht. Begin februari 2018 houden chef-kok Arjan Smit en gastvrouw Inge Stolk ermee op om zich te wijden aan wat de afgelopen jaren een nevenproject was: distilleerderij De Pronckheer.

Het à la carte restaurant in een bocht van de Kromme Rijn trok door de jaren heen aandacht met onder meer spreeuw, gans en zwaan op het menu. Smit begon dit soort 'ongewenste dieren' te verwerken toen hij merkte dat de - met vergunning - afgeschoten spreeuwen in omringende kersenboomgaarden werden weggegooid. Ook serveerde het restaurant al 'wildpluk' - in het wild geplukte planten - toen niemand dat nog deed. Inmiddels heeft een aantal sterrenrestaurants 'wildplukkers' in dienst.

De Pronckheer specialiseerde zich in weinig populaire vlees-,  vis- en plantensoorten en zette zelfs roadkill op de kaart, zoals aangereden hert. Over de herkomst van het vlees werd nooit geheimzinnig gedaan. De laatste jaren werd steeds vaker zoetwatervis geserveerd, zoals snoek en brasem.

Zwaan op het menu is duurzamer dan bordje plofkip

Restaurant De Pronckheer serveert zwaan! De emoties hierover liepen hoog op. Maar hoe zit het nou precies? Is zwaan op de kaart wel legaal en hoe duurzaam is het eigenlijk?

Toen Smit en Stolk ontdekten dat grote hoeveelheden overtollig fruit in hun regio op de vuilnishoop belandden, begonnen ze een distilleerderij. Ze ontwikkelden een aantal soorten eau de vie en bliezen nieuw leven in een oud Utrechts jenevermerk. Distilleerderij De Pronckheer maakt sinds vorig jaar borrels op basis van microbieren in samenwerking met twintig microbrouwerijen. Tot de sluiting in 2018 zal het restaurant een aantal eigen culinaire 'klassiekers' serveren.

Meer lezen?

De nieuwe drankhype: eau de vie op zijn Hollands
Na de koffiehype en de opkomst van microbrouwerijen is ook het pikketanissie toe aan vernieuwing. Tijd dus voor een proeverij. (+)

Zwaan op het menu is duurzamer dan bordje plofkip
Restaurant De Pronckheer in Cothen, Utrecht, serveert zwaan! De emoties hierover lopen hoog op. Maar hoe zit het nou precies? Is zwaan op de kaart wel legaal en hoe duurzaam is het eigenlijk? Lees hier het hele artikel. (+)