Tuna Melt
© Studio V

Tuna Melt

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: tuna melt (lunchgerecht voor 2 personen).

Vorige week schreef ik over de duck carnitas die ik at in het New Yorkse restaurant Cosme van de Mexicaanse chef Enrique Olvera. Die vielen niet alleen een beetje tegen, het was zo'n enorme berg vlees dat we nog niet eens de helft opgegeten kregen. Wat te doen in zo'n geval? Dan vraag je ongegeneerd om een doggybag, net als alle andere tafeltjes om ons heen.

Ik kom regelmatig in de Verenigde Staten en heb een doggybag altijd een ordinaire, typisch Amerikaanse vertoning van culturele wansmaak gevonden. Toch ben ik tot inkeer gekomen. Want het is natuurlijk hip en happening en helemaal van nu om je eten niet zomaar weg te gooien, maar helemaal op te eten, te hergebruiken, of desnoods aan de hond te geven.

Ingrediënten

250 g tonijn uit blik
3 eetl. mayonaise
1 1/2 eetl. kappertjes
Peper en zout
4 boterhammen (casino of anderszins)
70 g geraspte kaas (bijvoorbeeld cheddar)
2 zure augurken

Op de keper beschouwd zijn doggybags dus cool, ervan uitgaande dat ze niet alsnog in de vuilnisbak eindigen. Je zou ook gewoon iets minder grote porties kunnen serveren, maar dat is nu eenmaal erg on-Amerikaans.

De duck carnitas kregen een tweede en zelfs een derde leven. Eerst maakte ik ze met de maistortilla's die ook in onze bag zaten voor mijn Amerikaanse petekind en haar zusje. En de ochtend erna at ik in alle vroegte Eggs Enrique, een omelet met kliekjeseend, als proteïnerijke bodem voor mijn work-out (ook heel Amerikaans).

Inmiddels ben ik in Philadelphia, waar ik logeer in een groot appartement met een kleine, slecht geoutilleerde keuken waarin het maar behelpen is. U zult het me vast vergeven dat ik me er vandaag een beetje gemakkelijk vanaf maak met deze tuna melt, een dik belegde Amerikaanse klassieker voor de lunch.

Bereiden

Meng de uitgelekte tonijn met de mayonaise en de kappertjes door goed met een vork te roeren en breng op smaak met zout en peper. U kunt desgewenst de boel nog pimpen met een gesnipperd sjalotje, citroensap, gehakte groene kruiden, tabasco, enzovoort, maar nodig is het beslist niet.

Rooster 2 boterhammen en beleg royaal met de tonijnsalade. Strooi de kaas eroverheen en zet even onder een hete ovengrill, totdat de kaas gesmolten is. Rooster de resterende 2 boterhammen en parkeer ze erbovenop. Eet er een zure augurk bij.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl