'Ik vind het belangrijk dat u weet wat u koopt en eet, en dat dat is gebaseerd op feiten.'
'Ik vind het belangrijk dat u weet wat u koopt en eet, en dat dat is gebaseerd op feiten.' ©

Tonijnsalade zonder E-nummers

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag tonijnsalade (bijgerecht voor 4 tot 6 personen)

Inderdaad, E-nummers zijn níét slecht voor je. En ze zijn absoluut niet allemaal chemisch: zo hebben vitamine C en paprika-extract ook een E-nummer. Maar: E-nummers als kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen zitten vooral in bewerkte producten die te vet, te zout of te zoet zijn: denk aan vleessnacks, chips en koek.

Ook sommige 'verse' producten, zoals eier- en tonijnsalades, staan bol van de conserveermiddelen. Daardoor zijn ze twee weken houdbaar, idioot lang voor bederfelijke producten als ei en vis.

Johma heeft iets bedacht: de fabrikant vermeldt alleen de ingrediëntnamen van zijn tonijnsalade

Johma heeft iets bedacht: de fabrikant vermeldt alleen de ingrediëntnamen van zijn tonijnsalade. Geen E-nummer te bekennen! De salade bevat ruim dertig ingrediënten: 46 procent tonijn (met doperwtenextract, wortelextract, water en zout); raapolie; gekookt scharrelei; water; eigeel; tomatenpuree; suiker; azijn; mosterd; zout; gemodificeerd zetmeel.

Maar dan: natriumacetaat (is E262), natriumlactaat (E325); glucose-fructosesiroop (= suiker); conserveermiddelen: kaliumsorbaat (E202), natriumbenzoaat (E 211); citroenzuur (E 330); melkzuur (E 270); kleurstof: paprika-extract (E160c); smaakversterkers: mononatriumglutamaat (E621) natriuminosinaat (E631); vispoeder; dextrose (=suiker); citroensap; zetmeel; verdikkingsmiddelen: guarpitmeel/xanthaangom; palmvet; aroma; maltodextrine (bindmiddel); specerijen; glucosestroop (suiker) en kruiden.

Deze tonijnsalade heeft zeven ingrediënten, exclusief zout

O ja: geen keurmerk te vinden op de verpakking, dus dat beetje vis dat erin zit, is overbeviste en bedreigde tonijn. Over een maand verschijnt mijn boek Zin en onzin in de supermarkt, over kopen en eten, waarin ik het heb over E-nummers, zout, suiker en ander zoet, vlees, vis, groenten en fruit, zuivel en brood.

Ik vind het belangrijk dat u weet wat u koopt en eet, en dat dat is gebaseerd op feiten. Niet op fabrikantenpraatjes, reclame, voedselhypes of bangmakerij van chiazaad-goeroe's. Deze tonijnsalade heeft zeven ingrediënten, exclusief zout. Klaar in 5 minuten en drie dagen houdbaar in de koelkast.

Bereiding

Ingrediënten

- 2 blikjes MSC-tonijn à 160 g op zonnebloem- of olijfolie (Fishtales)
- 5 volle eetl. biologische mayonaise
- 1 theel. dijonmosterd
- 1 volle theel. tomatenpuree
- 1 eetl. kleine kappertjes, fijngehakt
- 1/2 bosje bieslook, fijngeknipt
- 1 eetl. sap (eventueel 1 theel. rasp) van een biologische citroen

Laat de tonijn uitlekken. Pluk de vis met uw handen uit elkaar. Meng de mayonaise met de mosterd, tomatenpuree, kappertjes en bieslook. Schep deze saus door de tonijn en voeg zout, citroensap en -rasp naar smaak toe. Eet op een vers broodje.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl