Stress over de kerstdis? De Volkskoks helpen je een handje
© de Volkskrant

Stress over de kerstdis? De Volkskoks helpen je een handje

Drie menu's uit de Volkskeuken

Gasten over de vloer met kerst? Daar kun je vast een handje bij gebruiken. Want straks blijkt je nichtje opeens geen vlees meer te eten, of je komt door een onverwachte deadline zaterdag pas aan de boodschappen toe. Of je hebt gewoon helemaal geen inspiratie nog.

Geen paniek. De Volkskoks hebben drie menu's voor je samengesteld, voor smakelijke én ontspannen kerstdagen.

Kerstmenu: voor wie weinig tijd heeft (en misschien ook weinig zin)

De een zoekt in oktober al likkebaardend naar ingewikkelde kerstrecepten, de ander ziet als een berg op tegen stress in de keuken. Zo moeilijk hóéft het helemaal niet te zijn: met deze recepten zet je spectaculaire smaken op tafel, zonder dat je dit spectaculair veel moeite of tijd kost. Een ontspannen gastheer of -vrouw is immers pas écht sfeerverhogend.

Is dit menu op je lijf geschreven? Bekijk de recepten hier.

Kerstmenu: vegetarisch (maar vooral superlekker)

Starten met foie gras, een ossenstaartbouillon tussendoor en dan een gevulde kalkoen of een flink stuk beenham met honingmosterdsaus. Tot voor kort was 'het dier' niet weg te denken uit menig kerstdiner. Dat kan heel anders, in dit menu zul je het vlees niet missen, dat beloven we. Probeer het eens, ook als je zelf geen vegetariër bent, maar rekening houdt met een familielid (en de diertjes natuurlijk).

Het menu zonder vlees en vis vind je hier.

Kerstmenu: uitpakken (voor wie wél zin heeft om vier dagen in de keuken te staan)

De een maakt zich er het liefst gemakkelijk vanaf, de ander verheugt zich al in september op de kerstdiners in december. Nieuwe dingen uitproberen, ingewikkelde recepten, kortom: de thuiskeuken als chefsterrein. Voor deze keukenprinsen en -prinsessen: een kerstmenu om mee uit te pakken. Als je niet kunt wachten om lang in de keuken te staan.

Een uitgebreid kerstdiner waarmee je zeker indruk maakt, vind je hier.