Saté van testosteronno
© Studio V

Saté van testosteronno

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Kipspiezen met ketjap-amandelsaus (Hoofdgerecht voor 4 personen)

Ubent vasthoudend. Doorzettend. Kop in de wind, blik op... nou ja, wat dichterbij dan, maar u hebt die elemententrotserende, kapervarende Jan-Piet-Joris-oerkracht die ertoe leidt dat u barbecuet wanneer ik allang weer binnen zit. Goh, zal ik vanavond eens...?, vraag ik me af, kijk naar de grauwende wolken, voel de westenwind en zet een grillpan op het fornuis.

Nou heb ik ook geen barbecue om het testosteron sneller te doen stromen. Een verroeste ijzeren kom op drie pootjes is het, geen groen ei of een hightechapparaat met hydraulisch scharnierend deksel, maar een verroeste erfenis van vorige bewoners.

Koop dan eens een echte!, schatert een stemmetje in mijn binnenoor. Nee, ik vind het de investering niet waard. Hij zou te weinig worden gebruikt. Wolken hè, en westenwind.

De ware vuurmeesters staan in de storm hun waar te schroeien terwijl de dankbare familie achter de ruiten toekijkt, maar zo zijn wij niet getrouwd.

Testosteronno houdt van comfort, mijn leven is al gevaarlijk zat door af en toe een nieuw recept te proberen. Zoals dat van kipspiezen met ketjap-amandelsaus. Wie wil mag het saté noemen en ze kunnen zelfs op een barbecue worden geroosterd. Ik bedoel maar.

Bereiding

Snijd het vlees in blokjes en meng die in een kom met 3 eetlepels van de ketjap, de sambal, 2 eetlepels sesamolie en de geperste knoflook. Zet een poos weg, een uur, of een nacht.

Rooster de amandelen in een droog koekenpannetje tot ze gaan kleuren. Schep regelmatig om. Laat even afkoelen en hak ze fijn. Meng ui en amandelen met de rest van de ketjap en voeg sambal naar smaak toe.

Ingrediënten

- 400 g kippendijfilet
- 150 ml ketjap manis
- 1 eetl. sambal + nog wat meer
- 2 x 2 eetl. sesamolie
- 1 teen knoflook uit de knijper
- 100 g blanke amandelen
- 2 rode uien, ragfijn gesnipperd
- 800 g zoete aardappelen
- 1 komkommer

Rijg telkens 4 of 5 stukjes vlees aan een pen. Gril of barbecue de kip gaar en fraai gekleurd in 8 tot 10 minuten; keer af en toe om.

Ik maakte er bataatpuree met komkommer bij: kook de geschilde bataten gaar in water met zout in ongeveer 10 minuten. Giet af, maar bewaar het kookvocht. Stamp en maak smeuïg met kookvocht en sesamolie.

Snijd de komkommer in de lengte in vieren en verwijder het zachte vruchtvlees, zodat u voornamelijk schil overhoudt. Snijd die in piepkleine blokjes. Meng door de bataat. Breng de puree op smaak met zout en misschien iets pittigs.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl