Salade van gerookte kip, avocado en halfgedroogde tomaatjes
© Loethe Olthuis

Salade van gerookte kip, avocado en halfgedroogde tomaatjes

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: salade van gerookte kip, avocado en halfgedroogde tomaatjes (voorgerecht voor 4 personen).

Vandaag wilde ik u verblijden met het nieuws dat Albert Heijn naast gerookte plofkip nu ook gerookte biologische kip verkoopt. Maar ik moet eerst even een hartig woordje wisselen met een horde lieveheersbeestjes: een serieus gesprek van vrouw tot kever.

Ik word namelijk gek van die beesten. Ze hebben klaarblijkelijk ergens in mijn werkkamer overwinterd en zijn nu massaal tot de conclusie gekomen dat het lente is - waar ze gelijk in hebben - en dat ze naar buiten willen. Maar hoewel een lieveheersbeestje prima in staat in om een warm plekje binnenshuis te vinden, zijn ze uitgesproken stompzinnig als het gaat om de weg terug.

Het bespreken van de verkiezingsuitslag vanuit culinair perspectief gaat vandaag helaas niet lukken

Dat betekent dus dat ik, en dat al dagenlang, na elke twee regels typen met een stuk karton een lieveheersbeestje van het raam of de muur afschep om het vervolgens naar buiten te brengen. Daar heb ik een schoteltje met wat honing klaarstaan: zo'n hele winter vasten gaat je niet in de kouwe schilden zitten.

Ik heb er zeker al tweehonderd verhuisd, de paar die onder mijn schoenen belandden niet meegerekend. Maar ze blijven komen. Elke keer als ik even van mijn beeldscherm opkijk, lopen er weer nieuwe schattige lieveheersbeestjes vertwijfeld over mijn bureau.

Ik ben bang dat er ook vanavond niet veel terecht komt van uitgebreid koken. Het bespreken van de verkiezingsuitslag vanuit culinair perspectief gaat ook niet lukken. Maar met die bio-rookkip maak ik wel in een kwartiertje een lenteachtige maaltijdsalade voor twee personen, of een voorafje voor vier. Vega-alternatief: gerookte tofu.

Klop een dressing van de olie, mosterd en citroensap. Proef: voeg naar smaak zout en extra citroensap toe. Meng de lente-ui erdoor. Snijd de kipfilet schuin in dunne plakken. Halveer de avocado en wip de pit eruit. Schep de helften met een lepel vanaf de bolle kant in één geheel uit de schil. Snijd de avocadohelften in plakken.

Verdeel de sla of rucola over 4 bordjes. Rangschik de plakjes kip en avocado erop. Sprenkel de dressing erover en verdeel de tomaatjes nonchalant over de bordjes. Maal er nog wat peper over en geef er knapperig brood bij.

volkskeuken@volkskrant.nl

Hier vindt u de benodigde ingrediënten

6 eetl. olie van de halfgedroogde tomaatjes (eventueel aangevuld met olijfolie)

1 volle theel. dijonmosterd

2 tot 3 eetl. citroensap

2 lenteuitjes, schoongemaakt, in schuine ringetjes

200 g gerookte kipfilet (biologisch)

1 eetrijpe avocado

Een handje gemengde babysla (zakje) of rucola

4 eetl. halfgedroogde cherrytomaatjes (pot)