Saffraancouscous met noten en groente
©

Saffraancouscous met noten en groente

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: saffraancouscous met noten en groente (hoofdgerecht voor 2 personen).

Het Voedingscentrum is de stem van de rede in een voedingswereld die lijkt te bezwijken onder de superfoods-, antigluten-, broodvrezende, lactosevrije en rijstmelkonzin. Mijn verwachtingen over hun nieuwste kookboek Vandaag vegetarisch - koken met peulvruchten, soja, ei en noten waren dan ook hooggespannen.

De recepten zijn simpel te maken, gevarieerd en vaak verrassend. Maar hoe lekker zijn ze, de basisvoorwaarde voor een kookboek waaruit mensen ook echt koken? Ik heb er vijf gemaakt. Aan geen enkel recept is zout toegevoegd, zelfs de bouillonblokjes zijn 'minder zout'. Dat gaat mij te ver, maar je kunt er altijd zelf nog wat bij doen. Als compensatie zit er in vrijwel alle recepten ui, knoflook, kerrie, chili, gember of een andere heftige specerij. Daar moet je wel van houden.

Vet zit er ook nauwelijks in. Vaak is er minder vet nodig dan je denkt, maar één eetlepel olie per persoon is erg weinig. Daardoor is een aantal gerechten gortdroog: vocht toevoegen helpt maar deels. Zulke verregaande knieperigheid met vet snap ik niet. Olijfolie staat in de Schijf van Vijf. Jammer. Geen zout, geen vet: zo klinkt in dit verder sympathieke kookboek toch een betuttelend stemmetje door.

Onderstaand een voorbeeld, met tussen haakjes mijn aanvullingen op het oorspronkelijke recept.

Bereiding

Ingrediënten

- Saffraandraden (1 envelopje)

- halve flespompoen (of oranje pompoen, 1000-1200 g)

- 150 g volkorencouscous

- 2 (3-4) eetl. (olijf)olie

- 1 ui, gesnipperd

- 1 teen knoflook, fijngehakt

- kwart (halve) groentebouillonblokje (met of zonder zout)

- 250 g broccoli

- 25 g bruine ongezouten amandelen, grofgehakt

- 2 eetl. pijnboompitten

- (2 eetl. fijngehakte munt)

Week de saffraan in 2 eetlepels heet water. Maak de pompoen schoon (gave schil kun je mee-eten) en snijd in kleine blokjes. Verdeel de broccoli in roosjes, snijd de stelen in kleine stukjes.

Verhit de olie in een braadpan en fruit de ui en knoflook. Voeg pompoenblokjes, broccoli, (een kwart bouillonblokje en een scheutje water) toe, (sluit de pan) en laat in ca. 10 minuten op laag vuur gaar stoven. (Schep regelmatig om.)

Breng intussen 250 ml water met een kwart bouillonblokje aan de kook. Voeg de saffraan met het weekwater toe (en kook kort mee). Doe het vuur uit en roer de couscous door de saffraanbouillon. Laat minstens 10 minuten afgedekt staan. Rooster de amandelen en pitten in een droge koekenpan iets bruin.

Roer de couscous los met een vork en meng de noten erdoor. Schep in een warme schaal, verdeel de groenten erover. (Bestrooi met munt.)