Restaurant Sukade straalt allure uit
© Els Zweerink

Restaurant Sukade straalt allure uit

Recensent Mac van Dinther eet bij restaurant Sukade in Meppel.

Wat doen we in Meppel?

Ons debuut maken. We hebben het opgezocht: in twintig jaar restaurantrecensies zijn we nog nooit in Meppel geweest. Daar was ook nooit aanleiding toe.

Nu wel dan?

Het Menu

Regenboogforel met avocado en tomaatkroepoek - rundersukade met wakame en saus van soja, sesam en gember - geroosterde prei met feta en chimichurri - knolselderij met saus van Cabrales en peer - rijstcake met mousse van witte chocolade en Thaise curry, ijs van Spaanse peper.

De cijfers:

Kosten: Menu 4 gangen 40 euro p.p. (hoofdgerecht kwam niet op de rekening)
Eten 7-
Bediening 7
Entourage 8
Prijs-kwaliteit 7

Ja, want in Meppel opende onlangs Sukade, een restaurant dat meer belooft dan de zoveelste vreetschuur: jong ondernemersechtpaar, oud pakhuis, interessante menukaart.

Na een wandeling door het oude stadscentrum - hoeft niet meteen in de Lonely Planet, maar toch best mooi - vinden we Sukade in een 19de-eeuws pakhuis aan de Stoombootkade. Hier legden vroeger schepen aan die de vaart op Amsterdam onderhielden; Meppel was ooit een niet onbelangrijke havenstad. Het pand stond te verkommeren totdat een ondernemer zich erover ontfermde en het opknapte tot restaurant. Er is geen half werk geleverd. De inrichting is strak en modern, voor de keuken is een nieuwe aanbouw gemaakt. Sukade straalt allure uit.

Geweldig voor Meppel! Wat eten we?

Als we de menukaart openslaan, maakt ons hart een vreugdesprongetje. Sukade heeft naast een 'gewoon' menu met vis en vlees ook een volwaardig groentemenu. Dat is lef. We mogen eruit shoppen en dat doen we dan ook naar hartelust.

Smaakt het ook?

We beginnen met dode dieren en dat valt niet tegen. Eerst zachte stukjes regenboogforel in frisse zoetzure citrusvinaigrette met smeuïge avocadocrème. Kroepoek van tomaat zorgt voor een krokante tegenhanger; hij is wel wat grof. Daarna krijgen we sukade, voor de afwisseling rauw geserveerd. Het vlees is gepekeld in zout, suiker en kruiden. Daar proeven we niet zoveel van, de malse lapjes vlees krijgen hun smaak vooral van sliertjes wakame, met dat typische tranige zeewiersmaakje, zoetzure komkommer en sesam-sojavinaigrette. Toch een originele variant op carpaccio.

Tijd voor groenten.

De omschakeling brengt meteen een aangename verrassing in de vorm van stukjes geroosterde prei met chimichurri, een Argentijnse bbq-saus van groene kruiden, hete peper en azijn. De prei is zacht en zoet geroosterd, in de chimichurri duikt de smaak van dragon en peterselie op. Brokjes zoute feta zorgen voor een aangename afwisseling in de mond: zo simpel kan een goed groentegerecht zijn.

Dat smaakt naar meer.

Dachten wij ook, maar helaas. Het hoofdgerecht van knolselderij met saus van Spaanse blauwschimmelkaas is een teleurstelling. Lang en langzaam geroosterd wordt knolselderij zoet en bijna vlezig, maar dat is die van ons niet; die is nog grotendeels rauw en hard. Dat geldt voor meer groenten op het bord: de worteltjes zijn over de pan gevlogen, de bonen piepen tussen de tanden. Ongare groenten, daar kan zelfs de rijke kaassaus niks aan verhelpen. Gelukkig is er nog een goed dessert: zachte rijstcakejes op een mousse van witte chocolade met Thaise curry en spannend ijs van rode peper.

Goede bediening?

Een tikje vormelijk, met water en broodjes die 'verzorgd' worden (zieken worden verzorgd, brood wordt op tafel gezet). Maar verder vriendelijk en attent.

Wat zeggen we dan van Sukade?

Dat alle begin moeilijk is. Bij het betalen wordt ons gezegd dat het hoofdgerecht van de rekening is geschrapt; ze vonden het zelf ook niet best. Dat is sympathiek en getuigt van zelfinzicht. Twee eigenschappen waarmee je als beginnend restaurant een eind kunt komen. No guts, no glory.

Sukade

Stoombootkade 10, 7941 BS Meppel
restaurantsukade.nl