Rendang van eieren
© Studio V

Rendang van eieren

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Rendang van eieren (Bijgerecht voor 6 tot 8 personen).

Hoe houd je kippen uit de moestuin? Simpel. Niet. We hebben wel ons best gedaan: aan drie zijden een flinterdun hoog hek waar ze niet lekker op kunnen zitten, maar de vierde kant is een dikke, gerieflijke heg op fladderhoogte.

Het is voornamelijk de schuld van haan Broertje - uitsloverige ex-puber, sixpack, zonnebril, tatoeages, gouden kettinkje - die de meiden verleidt met de belofte van lekkere hapjes (mijn sla, bietjes en kool). En misschien daarna nog even wat gezellig rollebollen tussen de peultjes?

Zijn vader Nap (hese sexy stem, type George Clooney in een understated maatpak), doet het chiquer en gaat direct voor de aardbeien-met-slakken: koffie is aan kippen niet besteed. En ik me maar afvragen waarom de aardbeien dit jaar niet rijp werden.

Oké, ik krijg er eieren voor terug, al is het evenwicht soms zoek. Maar dan springt Broertje op schoot en smelt zelfs ik voor zijn charmes. Eieren zijn bovendien ongelooflijk veelzijdig en met de cholesterol blijkt het ook mee te vallen: verzadigd vet is problematischer.

Ik heb u een tijd geleden vegetarische bijgerechten voor de rijsttafel beloofd. Rendang is meestal van rundvlees, maar deze vegaversie is simpel, verrukkelijk en afgedekt in de koelkast wel een week te bewaren.

Bereiding

Ingrediënten
- 8 biologische eieren
- 3 kemirienoten (toko)
- 1 rood pepertje, zonder zaadjes, fijngehakt
- 2 uien, gesnipperd
- 3 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 theel. laos
- 1 theel. koenjit (geelwortel)
- 1 theel. djahé (gemberpoeder)
- 1/2 blok santen
- 1 spriet sereh (citroengras)
- 1 salam- of laurierblaadje
- 1 djeroek poeroetblaadje (toko) of 2 cm limoenschil

Kook de eieren hard, laat ze schrikken en pel ze. Prik ze met een duntandige vork of prikker rondom in zodat de kruiden kunnen intrekken. Rooster de kemiries rondom zachtjes bruin in een droge koekenpan en laat ze afkoelen. Hak ze grof. Wrijf de rode peper, ui, knoflook, kemirienoten, laos, koenjit en djahé fijn in een vijzel (of een keukenmachine, maar dat gaat minder gemakkelijk) tot een kruidenpasta.

Breng in een braadpan 300 ml water aan de kook met de santen en een snuf zout. Voeg als de santen is opgelost de kruidenpasta, de sereh, salam en djeroek poeroet (of limoenschil) toe. Laat de saus op laag vuur ongeveer 10 minuten sudderen en doe de eieren erbij. Laat zachtjes stoven (zonder deksel) tot de saus goed dik is, schep af en toe voorzichtig om. Breng zonodig op smaak met zout. De rendang kan warm en koud worden gegeten.

volkskeuken@volkskrant.nl