Paksoi-roerbak
© Studio V

Paksoi-roerbak

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: paksoi-roerbak (hoofdgerecht voor 2 personen)

Komt dat goed uit. Zit ik 's ochtends slaperig met een kop koffie te bedenken wat ik ga koken, staat de buurvrouw voor de deur met een stronk paksoi. Ze heeft er al drie, zegt ze trots. 'Kan ik je hiermee verblijden?'

Begin januari bedacht ik dat het goed zou zijn iets nuttigs met mijn tuin te doen. Wat eigen sla, tomaten en komkommer moest toch niet zo ingewikkeld zijn. Maar in maart, toen ik daarmee aan slag zou moeten, met naar weer buiten, vond ik dat helemaal niet meer zo'n goed plan. Nu heb ik met moeite mijn terras weer op de tuin terugveroverd en is de rest een woest vijftig tinten groen.

De buurvrouw heeft ondertussen keurig geordende bakken met kruiden en groenten die eetbare waar produceren. Te veel, zo gaat dat met natuur, maar ik eet er dus lekker van mee. Wel grappig, overigens, dat ze juist met paksoi aankomt, want dat is nu net niet iets voor een doorsnee-Hollands groentetuintje. Maar ze had het gewoon bij het tuincentrum gekocht, net als de Chinese kool, waarvan er nog een babyplantje in de bak staat.

Planten wortelen nu eenmaal in alle vruchtbare aarde. En de paksoi groeit als een tierelier, zegt de buurman. Of zou die ook worstelen met een multiculturele identiteit tussen de andijvie en de worteltjes? We maken er in ieder geval een Aziatisch geörienteerde roerbak van.

Bereiding

Ingrediënten

-10 gedroogde shiïtake (of verse)
-1 à 2 eetl. gedroogde zoute boontjes (toko)
-2 à 3 lente-uitjes in ringetjes
-1 stukje gember, ca. 2 cm, geschild en fijngehakt
-1/2 rode peper, ontdaan van zaadlijsten en zaadjes, fijngehakt
-1 rode puntpaprika in reepjes
-2 eetl. rijstwijn
-2 eetl. lichte sojasaus
-150 g (vega)gehakt
-350-500 ml (groente)bouillon
-1 stronk paksoi, gewassen en in repen
-zout, peper
-1/2 bosje koriander, fijngehakt
-sesamolie

Week de shiïtake een paar uur van tevoren in heet water. Knijp vlak voor bereiding het water eruit, haal de harde stukjes eruit en snijd de rest in reepjes. Doe de zwarte boontjes in een zeef en spoel ze af.

Verhit de olie in een wok en fruit daarin gember, rode peper en lente-ui. Voeg dan op hoog vuur de paddestoelen, paprika en zwarte boontjes toe en laat even meebakken.

Roer het gehakt er doorheen en de rijstwijn en sojasaus. Laat even doorwarmen en giet dan de bouillon erbij.

Laat aan de kook komen (gebruikt u dierlijk gehakt, dan moet dat ook even garen) en roerbak de paksoi ca. 2 à 3 minuten mee. Dik eventueel in met wat aangelengde maïzena. Breng op smaak met zout en peper.

Roer van het vuur af de koriander erdoor en druppel er wat sesamolie overheen. Serveer met rijst.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl