Op geen enkele manier zeg je zo goed 'ik hou van jou', als door iemand pork-soort-van-stroganoff voor te schotelen
© Studio V

Op geen enkele manier zeg je zo goed 'ik hou van jou', als door iemand pork-soort-van-stroganoff voor te schotelen

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: pork-soort-van-stroganoff (hoofdgerecht voor 4 personen).

Woensdag is het Valentijnsdag. Mocht u nog niks hebben geregeld voor diegene die u teer bemint, dan heeft u nog een hele dag. U zou bloemen, sieraden of parfum kunnen kopen, een prachtig gedicht kunnen schrijven, een minstreel kunnen inhuren om aan de deur van uw geliefde een gevoelig lied te zingen.

Maar dat kunt u ook allemaal laten. Omdat het te duur is, of wat overdreven, of omdat u geen teerbeminde geliefde heeft. Maar niet omdat het 'commerciële onzin' is. Want je hoeft niets te kopen om je liefde te verklaren. Je hoeft niet eens romantisch van iemand te houden: vrienden, familie of buren vinden het ook leuk om te horen dat u ze waardeert.

Daarom vind ik de actie van de post zo leuk: als u met lippenstift een kus drukt op de plek waar u normaal gesproken een postzegel zou plakken en de brief dinsdag voor vijf uur op de bus doet, wordt-ie morgen, op Valentijnsdag, gratis bezorgd. Ik heb al een stapel kaarten klaarliggen. Gratis uitingen van liefde!

Voor mijn Lief ga ik lekker koken. Want op geen enkele manier kun je zo goed 'ik hou van jou' zeggen, als door iemand lekker eten voor te schotelen.

Bereiding

Ingrediënten

400 g hamlappen
Zout, peper
50 g boter
1 borrelglas wodka
2 uien
3 tenen knoflook
Halve tot 1 theel. cayennepeper
1 eetl. gerookt paprikapoeder
2 rode paprika's
1 gele paprika
1 blik gepelde tomaten
200 ml crème fraîche
5 takjes selderij, gehakt

Snijd de hamlappen in blokjes en bestrooi ze met zout en peper. Doe de boter in een ruime pan, laat goed heet worden en bak het vlees er goudbruin in. Blus de hamlappen af met de wodka en roer eventuele aanbaksels los. Blijf roeren tot de wodka verdampt is.

Snijd de ui in ringen, snijd de knoflook fijn. Voeg ui, knoflook, cayennepeper en paprikapoeder toe aan het vlees. Bak een minuut of 5, terwijl u af en toe roert.

Snijd in die tijd de paprika in stukken van 2 centimeter. Doe ze met de gepelde tomaten in de pan, roer en laat 5 minuten pruttelen. Proef even op zout en peper. Roer de crème fraîche erdoor en laat de saus 10 minuten pruttelen om in te dikken.

Bestrooi met de selderij en eet met rijst en spruitjes. (Of andere groenten, mochten spruitjes bij u aan tafel niet als een intense uiting van liefde worden begrepen.)