Nep-panzanella
© Studio V

Nep-panzanella

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: nep-panzanella (hoofdgerecht voor 4 personen).

We hadden een feestje en alle gezinnen namen heerlijk eten mee. Omdat we niet hadden afgesproken wie er voor het brood zou zorgen, nam iedereen wat mee en hadden we dus veel te veel. Zo gaan die dingen.

Twee grote Turkse broden hadden we over, van die mooie ovale, met ingesneden kussentjes en veel sesamzaadjes. Heerlijk. Tot een halve dag oud, dan wordt het al wat minder, maar na een dag is er geen houden meer aan. Dus maakten we er pizza's van voor de lunch, aten we soep met brood, maakten we panini, en toen lag er nóg een half brood, waar niemand meer zin in had. Turks brood laat zich niet zo gemakkelijk wentelteven, dus dat was ook al geen optie. Eendjes voeren mag tegenwoordig niet meer en weggooien kan echt niet.

In Italië maken ze van oud brood panzanella: tomaten en eventueel andere gare groenten met een simpele vinaigrette en oud brood: dat oude brood neemt alle smaken op, maar wordt daar wel een beetje soppig van. Nu hou ik niet van soppig brood: wel van echte, knapperige , zelfgebakken croutons. Daar valt best een salade mee te maken. De tomaten zijn nu superlekker, dus dingen als gegrilde paprika's, gebakken uien en dergelijke liet ik lekker achterwege.

Bereiden

Ingrediënten

200 g oud brood
Olijfolie
4 tenen knoflook
Zout
1 kilo tomaten
Verse kruiden als basilicum of oregano
Olijfolie
Azijn
Peper

Snij het brood in fikse dobbelstenen. Verhit een gulle plens olijfolie in een pan zonder anti-aanbaklaag en bak de helft van het brood erin. Roer goed, zodat al het brood wordt bedekt met olijfolie. Duw het brood een beetje plat, dan absorbeert het minder olie. Pers, als het brood begint te kleuren, twee tenen knoflook boven de pan en roer weer goed. Zet het vuur iets lager, zodat de boel niet aanbrandt. Als het brood mooi goudbruin is, kan het uit de pan. Leg het op een keukenpapiertje terwijl u de rest van het brood bakt. Vergeet de knoflook niet!

Snij de tomaten in niet te kleine stukken. Scheur basilicum of oregano in stukjes. Maak een simpele vinaigrette van één deel azijn en 3 delen olie, en wat zout en peper. Ik doe het meestal in een klein potje: deksel erop en schudden maar!

Meng de croutons door de tomaten, giet de vinaigrette erop. Meteen opeten. Een gebakken visje is er lekker bij.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl