Restaurant Inter Scaldes van Jannis Brevet heeft een derde ster uit handen van Michael Ellis van Michelin gekregen. Tijdens de presentatie werd duidelijk hoeveel sterren er worden uitgedeeld aan toprestaurants in Nederland
Restaurant Inter Scaldes van Jannis Brevet heeft een derde ster uit handen van Michael Ellis van Michelin gekregen. Tijdens de presentatie werd duidelijk hoeveel sterren er worden uitgedeeld aan toprestaurants in Nederland © ANP

Michelinsterrengids 2018: Inter Scaldes in Kruiningen wordt Nederlands derde driesterrenrestaurant

Zojuist presenteerde Michelin de nieuwe sterrengids voor 2018. Meest opwindend: een derde ster voor Inter Scaldes in Kruiningen. Wij bellen met onze restaurantrecensent Mac van Dinther, hij was er bij in het Amsterdamse DeLaMar Theater en deelt zijn indrukken.

Een derde ster voor Inter Scaldes, mogen we dat nog een verrassing noemen?

'Het is vooral loon naar werken. Het restaurant stond al jaren getipt voor een derde ster. Elk jaar vond iedereen het onbegrijpelijk dat die uitbleef en kwam Michelin met vage praatjes. Dit jaar trouwens weer, iets met emotie in het bereiden. Maar de hele zaal stond op voor een ovationeel applaus. Iedereen gunt het chef-kok Jannis Brevet.'

'Ik heb zelf een paar keer bij Inter Scaldes gegeten. Echt wereldtop. Wel heel duur. Bijna on-Nederlands. Het drijft hoofdzakelijk op internationale clientèle. Maar Brevet is een ongelooflijk nuchtere ziel. 'Je gaat gewoon door en geeft niet op', zei hij zojuist. Hij was altijd de grote afwezige tijdens de presentatie. Nu zaten al zijn keukenjongens in de zaal. Dat was een voorteken.'

Vorig jaar verloor Nederland een ster en bleef de derde driesterrentent uit. Is de oogst dit jaar beter?

'Mwah. In Amsterdam hebben drie restaurants hun eerste ster gekregen. Le Restaurant van Jan de Wit had ik wel verwacht. Die heeft vroeger al twee sterren gehad en is vorig jaar voor de tweede keer opnieuw begonnen in De Pijp. The White Room is het restaurant van Hotel Krasnapolsky. Ook geen grote verrassing - daar kookt een chef-kok onder auspiciën van Jacob Jan Boerma, die zelf kookt in De Leest in Vaassen. Dat behoudt net als De Librije in Zwolle zijn derde ster. Wel verrast me de ster voor The Dutchess. Ik heb er slecht gegeten, en de recensente van Het Parool geloof ik ook.

'De nieuwe generatie in Amsterdam is er niet tussengekomen. BAK, Breda, Kaagman en Kortekaas - die timmeren aan de weg. De sfeer is losser, maar daar durven ze bij Michelin nog niet aan. Ze blijven bij het oude vertrouwde. De Michelingids is een conservatief bolwerk.'

Hoe vielen de sterren buiten de hoofdstad?

Fitzgerald in Rotterdam heeft een ster gekregen. Dat had ik vorig jaar getipt. Mooie zaak, beetje modern

Mac van Dinther

'Sergio Herman, die voorheen een driesterrenzaak had (Oud Sluis), heeft er een gekregen voor zijn nieuwe restaurant in Cadzand. Een veilige keus. Fitzgerald in Rotterdam heeft een ster gekregen. Dat had ik vorig jaar getipt. Mooie zaak, beetje modern. Vista in Willemstad vond ik een beetje doorsnee. Wel een mooi pand op de kop van de haven, maar van het eten was ik niet hoteldebotel.'

Ook nog sterren gesneuveld?

'Een negatieve verrassing is dat Da Vinci in Maasbracht van twee naar een ster gaat. Al jaren een begrip, dat zag niemand aankomen. Maar ik sprak zojuist een Limburgse journalist die zei dat het daar een beetje stilstaat. Dat wordt tegenwoordig door Michelin afgestraft. Net als La Rive, waar ik zaterdag nog over schreef. Ook Bord'eau in Amsterdam is de tweede ster kwijt, maar de chef daar is voor zichzelf begonnen.

Nog persoonlijke teleurstelling?

'Ik had een ster voor Meliefste in Wolphaartsdijk wel mooi gevonden. Of voor Jermain de Rozario in Helmond. Misschien de Loohoeve in Schoonloo. Allemaal jonge gasten. Je gunt het ze wel, maar misschien is het nog te vroeg.'

Eerder schreef je dat sterrenjacht niet meer heilig is voor de nieuwe generatie. Merkte je daar vandaag iets van?

'Thijs Meliefste en de koks van BAK en Kaagman en Kortekaas waren wel bij de presentatie aanwezig. Maar als Michelin de nieuwe generatie niet gaat belonen, dan keren ze zich misschien een keer af. Nieuwe restaurants zijn tamelijk wisselvallig. De ene dag is het werelds, de volgende dag niks. Michelin gaat voor stabiliteit. Alhoewel: hoe vaak een restaurant bezocht wordt, is groot mysterie. Ze gaan af op reputatie. Jan de Wit, daar kun je zo een ster op plakken.'

'Michelin hoeft niet te betekenen: foie gras, het kunnen ook aardappelen zijn', zei Michelinbaas Michael Ellis tijdens de presentatie. Gewoontjes is het nieuwe bijzonder?

'Nou, in de sterren zie je dat niet terug. Dutchess is internationaal. De Wit is topkok, maar ook geen exponent van de Nieuwe Nederlandse Keuken.'

Ga met je muis of vinger over onderstaande kaart heen en bekijk welke restaurants in Nederland één of meer sterren hebben.


Met een rapper in een toptent

Recensent Mac van Dinther eet met Freddy Tratlehner van De Jeugd van Tegenwoordig in Inter Scaldes in Kruiningen. 'Het is allemaal op hetzelfde, hooggecompliceerd niveau. Er mag ook wel eens een pauze in zitten.' Lees hier de recensie (****).